Kuidas aidata lastel hirmudest võitu saada?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Laia fantaasiaga ja teadmishimulised väikesed lapsed tahavad pidevalt avastada, uusi asju proovida ja oma oskusi arendada. See kõik on lapse arenguks väga oluline ja võib julgustada lapse fantaasiat.

Aga kõik uued asjad, ideed ja kujutluspildid koos aktiivse fantaasiaga võivad luua ka hirmu ja ärevust. Hirmud ja ärevustunne on väikeste laste puhul täiesti normaalsed nähtused ja nendest ülesaamine võib võtta aega 6-12 kuud, kirjutab GalTime.

Tavaliselt jagunevad lapsed hirmude osas kolme kategooriasse: kardetakse kindlaid asju (ämblikud, pimedus, voodi all olevad kollid, naabrite koer jne), uusi olukordi (uus lastehoid, uued inimesed, uued sündmused), haiget saada.

Mõni laps ütleb kohe vanemale või mõnele täiskasvanule, kui miski neis hirmu tekitab, aga mõni laps on kartlikum ning hoiab oma hirmud enda teada. Kui märkad, et lapsel on raskusi magamisema, laps magab liiga palju, unustab pissihäda korral potile minna või on äkitselt agressiivsemaks muutunud, siis need märgid võivad viidata sellele, et lapsel on mõni uus hirm või ta tunneb ärevust.

Täiskasvanutel on aga võimalik lapsi juhendada, et pisipõnnid oma hirmudest üle saaks.

  • Julgusta last oma tunnetest rääkima. Lase tal kirjeldada hirmu ja seda, mida nad kardavad. See aitab neil olukorda analüüsida ja sinul asjale lahendusi leida.
  • Ära hakka naerma, kui laps sulle oma hirmust räägib. Ütle talle, et mõistad tema hirmu ja üritad tal aidata sellest üle saada.
  • Ära kasuta lauseid nagu «ära karda», sest see võib lapses rumala tunde tekitada ja ta ei pruugi julgeda oma hirmuga silmitsi seista.
  • Kas su laps vaatab telesaateid või mängib arvutimänge, mis võivad ärevust ja hirmu süvendada? Kui jah, ära lase tal enam taolisi saateid vaadata ega mänge mängida.

Kui laps on julgenud üles tunnistada, mis talle hirmu valmistab, proovi järgmiste nõuannete abil muret lahendada:

Üritage probleemi kahekesi lahendada. Enne magama minekut puistage näiteks «kollidevastast pulbrit» voodi juurde või pane lapse voodi juurde taskulamp, et ta saaks üle pimeduse kartusest. Lastel on sageli ka omal huvitavaid ideid, seega küsi temalt, kuidas võiks asja lahendada.

Kui laps kardab uusi olukordi, inimesi või üritusi, siis võib ärevust leevendada mõni lohutav ese kodust. Lase tal oma lemmikmänguasi kaasa võtta ja kui laps end juba mugavamalt tunneb, soovita tal mänguasi koju jätta.

Suurenda aeglaselt lapse kokkupuudet kardetud eseme või olukorraga. Kui laps kardab pimedust, lase tal esialgu magama jääda lambivalgel, seejärel katsetage öölampi ja lõpuks võiks ruum olla pime, aga vajadusel võib lapsel voodi kõrval olla taskulamp.

Lugege koos. Paljudes lasteraamatutes tegeletakse levinud hirmudega. Taoliste raamatute lugemine koos lapsega aitab tal hirmuga suhestuda ning see omakorda aitab tal paremini iseseisvalt hakkama saada.

Noores eas on normaalne, et laps tunneb teatud määral hirmu ja ärevust. Hirmud erinevad laste puhul ja ka see on erinev, kuidas laps oma hirmuga toime tuleb või kuidas sellest lõpuks üle saab. Ole kannatlik ja proovi erinevaid mooduseid, kuni lõpuks leiate selle, mis sinu lapsele kõige paremini sobib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles