Miks vanematele su väljavalitu ei meeldi?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Armastajad on aegade algusest pidanud silmitsi seisma faktiga, et vanemad ei pruugi nende väljavalituga rahule jääda. Isegi neis kultuurides, kus vanematel on täielik kontroll selle üle, kellega järeltulija abiellub, võib armastus vanema ja noorema generatsiooni vahel lahkhelisid tekitada.

Evolutsiooni uurivate teadlaste jaoks on see küsimus eriti intrigeeriv. Miks ei võiks lapsevanemad ja noored armastajad õppust võtta, kui on teada, et väljavalitu tutvustamine vanematele ja nende rahulolematus võivad tekitada nii palju ängi, konflikte ja draamat, kirjutab healthland.time.com.

Nüüd on Bristoli ja Gröningeni ülikoolide teadlased üritanud sellele küsimusele vastust leida. Uuringus, mis avaldati teadusajakirjas Evolution & Human Behavior, kirjutavad teadlased, et vanemate rahulolematus võib olla seotud geenidega.

Evolutsiooniteooria järgi peaksid vanemad ja nende lapsed otsima hoolivat ja toetavat kaaslast. Kuigi nii lapsevanemad kui ka nende järeltulijad tõepoolest seavad selle eesmärgiks, tundub, et vanemate jaoks on see siiski tähtsam kui lastele.

Uuringu kaasautor, Bristoli ülikooli evolutsioonibioloog Tim Fawcett selgitas, et põhjus võib peituda selles, et vanemate jaoks on kõik lapsed võrdsed ning vanemad tahavad, et kõik lapsed saaksid võrdse osa. Kui aga üks tütar abiellub rumalavõitu ehitajaga ja teine tuleb koju eduka investeerimispankuriga, siis vajab esimene ilmselt lisainvesteeringuid aja ja raha näol ning teine tütar saab vanematelt seetõttu kõike vähem.

Oma resursside kasutamine sel viisil ei pruugi vanemate jaoks just eriti meeliv olla, kuid Fawcetti sõnul on vanemate «evolutsioonilistes huvides just nii käituda». Konflikt tekib sellest, et lapsed lepivad vahel kaaslasega, kes suudab neile pakkuda vähem, kui vanematele meeldiks.

Ent evolutsioonilises mõttes võib tütrel isegi oma valiku osas õigus olla, sõnas Pennsylvania ülikooli evolutsioonipsühholoog Robert Kurzban, kes polnud antud uuringuga seotud. Nimelt võib tütar vanematest paremini tajuda, et mehel on head geenid ning mees on võimeline rohkem lapsi saama, hoolimata sellest, et tal on väike sissetulek. Ühest varasemast uuringust selgus, et naised, kes valisid kaaslaseks mehe, kel oli vähem materiaalset vara, said rohkem lapsi kui naised, kel olid jõukad mehed.

Eelnevad uuringud on näidanud ka seda, et kui vanemate jaoks on oluline tütre väljavalitu sotsiaalne klass ja perekond, siis tütre jaoks on olulisem, et mees oleks nägus, hea huumorisoonega ning ka mehe lõhna peetakse tähtsaks osade teadlaste arvates on just lõhn see, mis aitab valida partnereid, kel on meile sobivad geenid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles