Noored tüdrukud ihkavad modellidele iseloomulikku laia reite vahet

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Toitumishäireid uurivad eksperdid on murelikud, sest teismelisi tüdrukuid hullutab uus internetis leviv trend: neiud soovivad kaalu kaotada, et nende reied ei puutuks kokku.

Spetsialistide hinnangul on taolise reite vahe saavutamine riskantne ja peaaegu võimatu, kirjutab NY Post.

Kui enamik inimesi hoiab seistes jalgu koos, siis nende reied puudutavad teineteist. Aga väga väikesel protsendil inimestest on niivõrd peened reied ja laiad puusad, et need ei puutu omavahel kokku. Reite vahe viitab just sellele laiale jalgevahele, mis tekib tänu eelpool mainitud omadustele.

Ent kuna paljudel peenikestel modellidel on lai reite vahe, siis peavad noored naised seda ilusaks ning soovivad ka omale saledaid reisi, mis kokku ei puutuks.

«See, et keskendutakse ühele kindlalt kehaosale, ei ole midagi uut,» selgitas Claire Mysko Ameerika toitumishäirete ühingust. «Uus on aga see, et taolised trendid hakkavad tänu internetile ja sotsiaalmeediale täiesti oma elu elama.»

Uuringutega on kindlaks tehtud, et omavanuste surve sotsiaalmeedias mängib olulist rolli toitumishäire tekkimises ja arengus. 2011. aastal tehtud uuring näitas, et alaealistel neiudel, kes veedavad palju aega Facebookis, kujuneb suurema tõenäosusega negatiivne kujutluspilt oma kehast ja nad kannatavad toitumishäirete käes.

Ortopeed Vonda Wright selgitas, et vahe kahe reie vahel tuleneb peamiselt geenidest. Isegi kõigil saledatel inimestel pole selline kehaehitus, et tekiks lai reite vahe. Wrighti sõnul peab selleks olema nii saleda kehaehitusega kui ka laiade puusadega.

Ekspertide hinnangul on raske hinnata, kas see fenomen on tekitanud toitumishäireid või mitte. Aga ometi ollakse veendunud, et pildid peenikestest modellidest, kel on paljude poolt ihaldatud lai reite vahe, mõjutavad noorte naiste mõttemaailma ning võivad tekitada toitumishäireid. Kim Callaway, terapeut, kes tegeleb toitumishäiretega noortega, on oma patsientidel lausa soovitanud sotsiaalmeediast eemale hoida ja Facebooki kontod kinni panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles