Riesling – veinikuninganna Saksamaalt

, sommeljee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Rieslingit» peetakse õigustatult valgete viinamarjade kuningannaks ning see on Saksamaa kuulsaim ja elegantseim marjasort. Rieslingi iseloom on mitmetahuline ja üllatav, just seetõttu on temaga kohtumine alati põnev ning meeldejääv.     
 

«Riesling» on imeline viinamarjasort ning tuleb tõdeda, et see mari istub Eesti veinigurmaanidel sügaval veres. Minu ema meenutab ikka, et hea veini sünonüüm on riesling, ja ma olen sellega meelsasti päri. Selle imelise, külmemat kliimat hästi taluva marja veinid sobituvad Eesti köögiga minu arvates kuidagi eriti hästi. Meie suuresti saksaliku algupäraga toidukultuur peakski rohkem lugu pidama Saksamaa valgetest veinidest, sest parimad rieslingid tulevad just sealt.

Rieslingi tippveinide tiitli pärast võistlevad Saksamaal kaks piirkonda: Mosel-Saar-Ruwer ja Rheingau. Esimese traditsioonid ulatuvad muistsete roomlaste aega, teine on aga oma tunnustuse saavutanud keskajal juurutatud veiniuuendustega. Moselist tulevad tipprieslingid on vähese alkoholisisaldusega, teravad, kõrge happesusega ning aroomis on tunda lillelisi noote. Need veinid on imelise komplekssusega, mis hõlmab nii happesust kui magusust. Rheingau riesling on maitseomadustelt seevastu tunduvalt täidlasem ja kätkeb endas puuviljalisi aroome.

Parim mees rääkimaks Saksa rieslingist on loomulikult härra Riesling – nii kutsuvad paljud Moseli veinitootjat Ernst Loosenit. Dr. Looseni veinid on Moseli piirkonna lipulaevad ja esindavad kõigil tasemetel just seda õiget põhjamaise rieslingi ideed, mida paljud maailmas püüavad kõigest väest järele aimata.

Miks on Saksamaa riesling eriline?

«Saksamaa on number üks rieslingitootja maailmas. Kogu maailma 100 000 hektarist «Rieslingi» viinamarjast kasvab üle poole Saksamaal. «Riesling» on Saksamaa ikoonviinamari ja meid seob sellega hinnaline ajalooline side. See kõik teeb Saksa rieslingid maailma parimateks.»

Milles peitub õieti «Rieslingi» viinamarja võlu?

««Reisling» on väga värske, puhas ja aromaatne viinamari ning sellest saab valmistada palju erineva stiiliga veine, alates lihtsamatest lauaveinidest kuni väärishallitusveinideni, ning kindlasti teavad kõik kuulsat jääveini. See on minu arvates maailma silmapaistvamaid marju, millest saab teha nii kerget ja elegantset kui ka rasket ja keerulist veini. See kõik teeb «Rieslingist» tippmarja, millel on tugev karakter. Lisaks vananeb riesling hiilgavalt ja temas avalduvad ajaga ühe uued ja uued variatsioonid.»

Millised on Saksamaa piirkondade erinevused?

«Tõmbaksin piiri just Pfalzi ja põhjapiirkondade vahele. Lõunapoolsed rieslingid on kuivad, põhjas on aga valitsevaks magus puuviljaline stiil ning ka Moselis on suur osa just mahlakal rieslingi stiilil. See tuleneb piirkonna kõrgusest merepinnast ja geograafilisest asendist. Moseli kliima on keerukam, seepärast on meil kõrgem happesuse tase, mis annab imelise pinge magususe ja happesuse vahel, mille poolest me nii tuntud oleme. Lõunas – Pfalzis ja Badenis – on kliima soojem ning veinid stiililt kuivemad ja kindlasti kangemad. Viimase 30 aastaga on kliimamuutus toonud võimaluse valmistada ka Moselis kuiva stiiliga veine, kuid hiilgavamad veinid on siiski kõik puuviljased.»

Kuidas kirjeldada Dr. Looseni veine?

«Meil on palju erinevaid veine: kuivi, traditsioonilisi puuviljaseid, kuni väärishallitus veinideni välja. Dr. L on näiteks sajaprotsendiline riesling Moseli orust. Me otsime veinides puhast maitset ja puuviljasust. Kindlasti peegeldame oma veinides Moseli traditsioone ja püüame olla parimad piirkonna veinisaadikud. Meie veinide iseloomu võti on kiltkivipinnas, kas siis punane või sinine, ja see väljendub ka sildil punase või sinise värvina. Kokku teeme Moseli piirkonnas 30–40 veini ja lõplik arv sõltub alati aastast. Riesling on väga mitmekesine, kuid me üritame olla võimalikult lihtsad.

Meil on kuus Grand Cru viinamarjaaeda, iga aed annab ühe kuiva stiili veini. Lisaks sellele on meil Premier Cru ja külataseme aiad ning sealt tuleb Dr. Loosen Riesling, mis on erinevate aedade segu. Samuti teeme puuviljase stiiliga veine. Selles stiilis on traditsioonilised Kabinett, Spätlese ja Auslese meie kuuest Grand Cru aiast. Lisaks veel Beerenauslese ja Trockenbeerenauslese ning sõltuvalt aastast isegi jäävein. Nii et valik on suur, aga kõigis neis veinides avalduvad rieslingi iseloom ja võimalused.

Peep Moorast on diplomeeritud sommeljee ja maastikuarhitekt, kes on viimastel aastatel aina enam pühendunud oma hobile – veinidele ja sommeljeekunstile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles