Kuidas valida lapsele jalanõusid?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesed jalanõud.
Esimesed jalanõud. Foto: SCANPIX

Lapsele jalanõude valimine on vanematele tavaliselt suur peavalu. Kaubavalik on tohutult lai ning lisaks sellele on igal müüjal erinev arvamus jalanõude kasulikkuse kohta.

Füsioterapeut Maarja Säde on tihti kokku puutunud lapsevanematega, kes on kuskilt kuulnud, et ortopeedilised jalanõud ongi lapse jaoks kõige õigemad ja paremad. Tihti ei vasta see aga tõele, sest arenev jalg vajab hoopis vaba liikumist, mitte jäika fikseerimist, kirjutab activebaby.ee.

Vabalt liikudes saavad lihased rohkem koormust ning muutuvad tugevamaks. Fikseerides jalga kindlasse asendisse muutuvad lapse jalalihased ja hüppeliigese sidemed hoopis laisaks. Jalg vajab vaba liikumist ja maksimaalset talla sensoorset stimulatsiooni selleks, et jalalihased saaksid tugevaks, areneksid välja tallavõlvid ning hüppeliiges muutuks stabiilseks.

Lapse jala areng

Imiku jalg koosneb enamjaolt kõhrelistes luudest ja lihastest. Väikese lapse jalg on pehme ja väliskeskkonnast tulenevate mõjutuste abil vormitav. Pehme padjand, mis muudab jala lamedaks, taandub umbes lapse teiseks eluaastaks ja nüüd hakkab välja paistma pikivõlvi teke. Talla piki- ja ristivõlv arenevad välja umbes 4.-5. eluaastaks ning väliste mõjutuste tulemusel saavutavad oma lõpliku kuju puberteediea lõpul.

Enne 4.-5. eluaastat ei saa lapsele panna lampjalgsuse diagnoosi, sest lapse tallavõlvid pole veel täielikult välja arenenud (v.a juhul kui perekonnas esineb tihti lampjalgust ja on märgata vastavaid muutusi tallavõlvide arengus). Tallavõlvid vajavad arenguks talla sensoorset stimulatsiooni ja lihaste ning luude tugevnemist. Lapse tallavõlvide arengu ning hüppeliigese stabiilsuse saavutamise seisukohalt on oluline see, et laps liiguks palju paljajalu. Seega pole imikul jalanõusid üldse vaja. Jalanõude peale võite mõtlema hakata siis, kui laps hakkab iseseisvalt kõndima ja ei vaja enam lapsevanema või mööbli tuge sammude tegemisel. Kuid ka siis tuleks jalanõusid kasutada vaid õues liikudes. Siseruumides võiks laps siiski kõndida ja joosta paljajalu või äärmisel juhul sokkis/sukkades, et tagada jalgadele maksimaalne sensoorne stiimul selleks, et luua hea vundament jala stabiilsuse ja lihasjõu tekkeks.

Millest lähtuda jalanõude valikul?

Painduvus

On äärmiselt oluline, et lapse jalanõu oleks võimalikult painduv. Painduvus on oluline selleks, et tagada lapse jalale maksimaalne liikuvusulatus. Painduv jalanõu võimaldab lapsel teha ilusa rulluva sammuliigutuse ilma liigse põrutuseta liigestele. Selleks, et säästa oma liigeseid, tuleks painduvuse aspekti silmas pidada ka enda jalanõude valikul. Ära osta lapsele jäiga ja paindumatu tallaga jalanõud!

Hõõrduvus

Jälgi, et jalanõu ei oleks aluspinnaga liiga hõõrduv. Hõõrduv jalanõu võib põhjustada komistamist ja kukkumisi. Samuti ei tohi jalanõu olla liiga libisev. Libisev jalanõu ei võimalda lapsel turvaliselt kõndida ja joosta, sest puudub piisav haardekontakt maapinnaga.

Suurus

Lapse jalg kasvab tohutu kiirusega, seepärast on raske osta lapsele täpselt parajat jalanõud. Lapsele uute jalanõude valimisel võid soetada ühe sõrmelaiuse jagu suuremad jalanõud. Jalanõu ei tohiks olla liiga suur, nii suureneb kukkumise ja komistamise oht! Aga kindlasti ei tohi jalanõu olla väiksem lapse jala suurusest. See takistab lapse jala vaba liikumist ja sellest tulenevalt mõjutab ka jala arengut.

Kuju

Lapse jalanõu peaks olema võimalikult jalale sarnase kujuga. Lapsele ei tohiks valida kitsa ninaga jalanõusid!

Lame tald

Lameda tallaga jalanõud võimaldavad lapse keharaskusel tallale ühtlaselt jaotuda. Kõrgema kontsaga jalanõu puhul vajub jalg liigselt ette suunas, mille tagajärjel läheb enamus koormust varvastele. See omakorda põhjustab villide ja hõõrdumise teket ning pikema aja möödudes ka jala väärarenguid.

Kand kinni

Proovi vältida tagant lahtiseid sandaale või plätusid. Tagant lahtine jalanõu paneb last jalanõusid varvastega kinni hoidma ning jalgu lohistama. See põhjustab kõnnimustri häirumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles