Kümme tervislikku toitu, mis võivad tekitada kõhuvalu

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirnid.
Pirnid. Foto: SCANPIX

Poppe moodsaid dieete, mille vahel valida, on küll ja veel. Üks nendest on FODMAPi dieet, mis leevendab sooleärritussündroomi sümptomeid.

Dietoloog Samantha Linden kirjutab Fox Newsi ajakirjas, et FODMAPi dieet on kogumas populaarsust, sest sooleärritussündroomi sümptomeid (pidevad kõhugaasid, puhitus, kõhuvalu, kõhukinnisus ja/või kõhulahtisus) on tõesti raske taluda.

FODMAP on akronüüm inglisekeelsetest sõnadest Fermentable, Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols (kääritatavad oligosahhariidid, disahhariidid, monosahhariidid ja polüoolid - toim). Paljudel on nende süsivesikute seedimisega raskusi, mistõttu ongi dieedi põhimõtteks nende vältimine. Dieeti järgides peaks kuueks nädalaks jätma oma menüüst täielikult välja kõik toidud, mis nimetatud süsivesikuid sisaldavad, et seejärel neid tasahaaval tagasi menüüsse lülitada. Nõnda saab selgeks teha, millised toidud konkreetsemalt piinlikke sümptomeid esile kustuvad.

Alljärgnevalt on välja toodud kümme tavalist tervislikku toitu, mida FODMAPi dieedi puhul süüa ei tohiks. Kui sul on probleeme puhituse ja kõhuvaluga, on soovitatav vältida toitusid, mis hakkavad kõhus pilli lööma.

Õunad

Õunad on teada-tuntud tervisehoidjad, kuid neis on palju fruktoosi, mis võib seedimist ärritada. Liigsete puhituste korral tuleks õuna asemel eelistada näiteks apelsini.

Arbuus

Arbuusis on rohkelt vett, kuid ka suhkruid, mis võivad kõhu valutama panna. Kui tahad nautida troopilist vilja, eelista arbuusi asemel ananassi.

Pirnid

Pirnid on maitsvad kiudainerikkad viljad, milles on paraku ka ohtralt fruktoosi ja polüoole. Kui pirnid tekitavad kergesti gaase, võid kiudainete tarbimise nimel süüa hoopis vaarikaid või mustikaid.

Jogurt

Kuigi jogurtis sisalduvad probiootikumid teevad maole head, siis laktoos ei pruugi nii positiivselt mõjuda. Puhituste korral tasub eelistada laktoosivaba jogurtit.

Avokaado

Paljukiidetud avokaado sisaldab polüoole, mis võivad mõnel magu ärritada. Tervislikke rasvu, mille tõttu avokaadot armastatakse, võib aga leida ka pekaanipähklites või piiniaseemnetes.

Lillkapsas

Rohkelt polüooole sisaldav lillkapsas on saanud uueks hitiks sünnipäevalaudadel, kuid see tervislik vahepala võib nii mõnelgi peo hoopis ära rikkuda, sest tekitab kõhugaase. Asendada saab seda näiteks spargelkapsa (brokkoli)võirooskapsaga.

Spargel

Oleneb täiesti inimesest, kelle puhul võib spargel mõjuda puhituste leevendajana ja kellel tekitab see vili hoopis kõhugaase juurde. Testi ja jälgi, kuidas sinu keha sparglile reageerib. Kui söömisele järgneb kõhuvalu, asenda see edaspidi toitudes mõne sobivama rohelise salatiga.

Valge sibul

Sibulates on palju oligosahhariide, mida kõik ei talu. Kui sibul tekitab puhitusi, kasuta toidule maitse lisamiseks pigem murulauku või rohelist sibulat.

Sai

FODMAPi dieeti järgides ei tohi süüa nisujahu. Puhituste vältimiseks tuleks süüa vaid gluteenivabu pagaritooteid, kuid jälgima peab ka seda, et saias/leivas poleks liialt inuliini. See on polüool, mis võib maole väga ärritavalt mõjuda.

Mesi

Antioksüdante sisaldav mesi on maitsev ja tervislik magustaja, kuid see ei sobi neile, kes ei talu fruktoosi. Mee asemel tasub proovida vahtrasiirupit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles