Lugeja küsib: miks on viiekuusel lapsel juba viiendat korda nohu?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naine24.ee lugeja kirjutab «Küsi nõu» rubriigis, et ta viiekuusel beebil on olnud juba viis korda nohu. «Meie perearst ütles, et see on täiesti normaalne ja nohu võib tekkida ka hammaste tuleku pärast. Üks hammas on nüüd juba lõikunud. Nohu on paks ja kollakas. Kas see on tõsi? Kas nohu põhjuseks ei või olla hoopis allergia või mõni bakter? Mulle tundub, et ma ei tohiks võtta seda kergekäeliselt, kui beebil on nii tihti nohu. Mida teha, et ta nädala pärast uuesti haigeks ei jääks?» küsib lugeja.

Vastab Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud Siret Läänelaid

Imikut kaitsevad esimestel elukuudel ema vereringest raseduse ajal üle kantud antikehad. Kuna teie laps on viiekuune, on teilt saadud antikehad hakanud lapse vereringest kaduma (tavaliselt kaovadki need esimesel elupoolaastal). Lisaks on teie lapsel hambad tulemas, mis koormab teie väikse lapse immuunsüsteemi, ehk nad on vastuvõtlikumad erinevatele haigustekitajatele.

Nohu põhjuseid on mitmeid, kõige levinum on viiruslik nohu, mis peaks üldjuhul iseenesest paranema. Kollase paksu sekreedi eritumine ninast võib olla iseloomulik nii viiruslikule nohule, kui ka bakteriaalsele nohule. Samas kui arvestada, et teie lapsel on nohu juba viiendat korda ja ninast tuleb kollakat paksu eritist, võiks lasta uurida, mis tüüpi nohuga (viiruslik või bakteriaalne) on tegu, et seda vajadusel ravida. Seda on vaja selleks, et vältida lapse uuesti haigeks jäämist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles