Õnne päeviku pidamine aitab negatiivsetest tunnetest võitu saada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sina tunned end õnnelikuna? Kui arvad, et rõõmustamiseks pole piisavalt põhjust või sinu elus on liiga vähe hetki, mis sind tõeliselt õnnelikuks teevad, siis proovi pidada õnne päevikut. Pane kirja kõik, mis sind päeva jooksul rõõmustab, soovitab Kadi Kütt Alkeemias.

«Õnnelik olemisest ei piisa, õnne tuleb ka tähele panna,» kirjutab teadusajakirjanik Stefan Klein oma raamatus «Lihtsalt õnnelik». Ta toob näitena Itaalia psühhiaatri Giovanni Fava hea enesetunde teraapia, mida praegugi laialt kasutatakse.

Fava tegeles depressiivsete inimestega ja märkas nende käitumist jälgides, et nood olid sageli õnnelikumad, kui nad ise arvasid. Kogetud ilusate hetkede asemel keskendusid patsiendid pigem süngetele mõtetele ja tunnetele.
Et olukorda muuta, leiutas psühhiaater lihtsa meetodi: patsiendid pidid sisse seadma õnne päeviku. «Kes peab raamatut oma heade hetkede üle, suunab tähelepanu nagu prožektori kõigele, mis tundub talle meeldiv,» märgib Klein.

Ja kuna rõõmuhetked on säärases päevikus must valgel kirjas, ei ole ajul ka hiljem võimalik neid olematuks vaielda. (Klein kui teadlane on nimelt kursis, et ajul on fenomenaalne võime olnut moonutada ja mäletada kahjuks pigem halba kui head.)

Fava patsiendid tõrkusid algul sellise ülesande vastu, kuna kartsid, et peavad doktori ette ilmuma tühjade paberilehtedega. Kuid juhtus vastupidine – peaaegu alati tulid nad tagasi servast serva täiskirjutatud lehekülgedega.

Sel teraapial oli osalistele kaks väga head tulemust: nende masendus vähenes ja rahulolu eluga tõusis ning nad õppisid ja harjusid ka kõige keerulisematel aegadel märkama rõõmsaid seiku oma elus.

Eile said muu hulgas minu õnne päevikusse kirja järgmised punktid:

• Hommikul vara linna sõites oli õhk karge ja selge. Mulle meeldib selline sügis!

• Tore, et Tehnika tänav on korda tehtud. Sealne kastaniallee on võimas ja paneb mind alati sügavamalt sisse hingama.

• Märkasin Stockmanni valgusfoori taga Evit. Huvitav, mida ta Tallinnas teeb? Kohtusin Eviga möödunud suvel perekonstellatsiooni koolitusel, kuid rohkem pole meie teed ristunud. Tema on üks neist inimestest, kes oma ingelliku olemusega on kallanud valgust mu hinge.

• Õhtul tahtsin jälle ohata nagu Pearu Paulus: «Sinu kõrval iga päev lõpeb liiga kiirelt». Aitäh, kallis, et oled mu ellu tulnud! Aitäh, et oled minuga kannatlik!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles