Miks mõjutab südamevalu söögiisu?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pole kahtlustki, et lahkuminekud teevad haiget. Kuigi inimesed saavad südamevaluga erinevalt hakkama, on nii mõnigi kogenud «lahkumineku dieedi» fenomeni. Miks mõjutab armuvalu söögiisu?

Eksperdid Marina Pearson ja Debra Smouse katsusid portaalis Huffington Post arutluse käigus järelduse jõuda, miks see nii on.

«Arvestades seda, et keha ja mõistus on seotud, on see loogiline, et kui sa oled endast väljas, siis mõjutab see ka organismi,» sõnas Pearson. «Stressiolukorras, mõeldes halbu mõtteid, toodab keha rohkem adrenaliini ja tõuseb kortisooli tase. Kui kortisooli tase on pikka aega kõrgel, on ka veresuhkru tase pidevalt kõrge, luud kaotavad märkimisväärselt kaltsiumi, väheneb lihasmass, vererõhk on kõrgem kui tavaliselt, keha kogub rohkem rasva ning isegi kognitiivsed funktsioonid on languses. Teisisõnu mõjutab see immuunsüsteemi ja kuna immuunsüsteem algab kõhust, polegi imestada, et lahkuminek söögiisu mõjutab.»

Smouse lisas, et kui mõni tahab end kurbuse tõttu just toidu ja veiniga lohutada, siis teisel on südamevalu tundes söömine täiesti vastumeelt. «Südame ja suu vahel oleks justkui eriline side ja tekib tunne, nagu tekitaks iga suutäis veelgi suuremat valu. Neelata on raske,» selgitas Smouse. «Mõni võib isegi oksendada, kui midagi vastumeelselt sööb. Tundes, et söömine teeb olukorra raskemaks, hakatakse seda igati vältima, kuniks tekib paranemise tunne.»

Kuigi pärast lahkuminekut võib tunduda, et kaalu langetamine on just hea ja tuleb enesehinnangule kasuks, siis Smouse hoiatab, et see on väga ohtlik tee. «Üks mu klient muutus pärast lahutust äärmiselt kõhnaks. Arst soovitas tal juurde võtta, aga ta ei teinud seda. Nimelt oli naine veendunud, et mehel oli salasuhe teise naisega, sest too oli saledam kui tema. Seega sai lahkuminekujärgsest ärevusest moodus, kuidas tõestada eksile, et ka tema võib olla sale ja seega ka ihaldusväärne. Enda ja oma tervise eest hoolitsemine on tegelikult parim viis, kuidas lahutusest üle saada,» nentis arst ja lisas, et kuigi alguses võib kaalulangus sellele kaasa aidata, siis ei tohiks see kunagi muutuda näljutamiseks.

Selleks, et oma mõtteid paremini juhtida ja mitte jääda nende lõksu, soovitab Smouse lubada endal tunda kõiki tundeid. Võib tunduda, et kõige lihtsam on olla tuim kõige suhtes, aga tegelikult tuleks oma tunnetega tegelda, neid analüüsida. See kuulub leinamisprotsessi hulka.

«Mõnele teisele mõjub muidugi söömine lohutavalt. Mul on olnud palju kliente, kes võtavad pärast lahkuminekut hoopis juurde. See tuleneb jällegi kahest väärarusaamast. Esiteks, toit ei ravi hingevalu. Teiseks, söögi abil pole mõtet vältida reaalsusega tegelemist. Keskendudes toidule, mitte oma mõtetele, pole lootust arvata, et hakkad end paremini tundma,» märkis Pearson.

Sellises olukorras tasub läbi mõelda, mida toit sinu jaoks tegelikult tähendab. Kas kasutad seda enda premeerimiseks? On see üks tähistamise osa? Kui mõistad, millist rolli toit sinu elus mängib, on sul veidi kergem sel raskel ajal oma isudega tegeleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles