Meestearst: seksuaalhäired on meie meeste hulgas üsna levinud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Medita kliiniku meestearst dr Kristo Ausmees tõdeb, et 2004. aastal Tartu piirkonnas korraldatud Euroopa meeste vananemise uuring ei pakkunud üllatusi, sest seksuaalhäired on Maarjamaa meeste seas üsna levinud, kirjutab Mees&Tervis.

Uuringus osalenud 40- kuni 79-aastatest Eesti meestest elab regulaarset seksuaalelu 73 protsenti, mis oli uuritud kaheksa erineva Euroopa regiooni kõige madalam näitaja. Doktor Ausmees nendib, et ilmselt on seksuaalsus või sellest tulenevad probleemid üks olulisemaid komponente, mis mõjutab ka Eesti meeste depressiivsust, suurt enesetappude suhtarvu, madalamat keskmist eluiga ja krooniliste haiguste avaldumist, võrreldes Euroopa eakaaslastega.

Meestearsti selgitusel jagatakse seksuaalhäired laias laastus kolmeks: erektsioonihäired, ejakulatsioonihäired ja libiido muutused. Lisaks orgaanilistele ja psühholoogilistele faktoritele mõjutab meeste seksuaaltervist oluliselt elustiil. «Tervisenäitajaid mõjutavad erinevad ühiskondlikud protsessid, sealhulgas majanduse kõikumine,» märgib Ausmees. «Töötus, sissetulekute vähenemine ja üldine majanduslangus mõjutavad mehepoolselt kindlasti suhteid perekonnas ja paarisuhet, mille tulemusena häirub ka seksuaalelu. Kindlasti mõjutavad eelnimetatud sotsiaalmajanduslikud põhjused meeste hormonaalset tasakaalu organismis ja libiidot, ka see on üks seksuaalhäire vorme.»

Arst soovitab seksuaalprobleemidega meestel muuta oma terviseharjumusi: liikuda rohkem, teha sporti, suitsetamine maha jätta ning öelda ei alkoholile ja teistele meelemürkidele. Samuti peaks mees vältima stressi ja ületöötamist ning pöörama rohkem tähelepanu lähedastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles