Hingamisharjutus, mis tagab magusa une

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikune trenn annab päevaks energiat.
Hommikune trenn annab päevaks energiat. Foto: SCANPIX

Mida teha, kui uni ei tule ega tule? Või kui magamajäämist segavad rahutud mõtted ja ärevus? Abi võib olla lõdvestavast hingamisharjutusest. Kundalini jooga õpetaja Liina Elvik annab nõu.

• Istu mugavalt rätsepaistes või toolil nii, et su selg on sirge. Jälgi, et kael oleks pikaks sirutatud ja lõug kergelt keha poole tõmmatud. Asend on õige siis, kui nägu vaatab otse ette, kurgupiirkonnas tunned pehmet survet ja lõua alla tekib väike lotike.

• Sule silmad, hinga paar korda sügavalt ja too teadlikult kogu tähelepanu hingamisele. Seejärel too parem käsi nina juurde ja suru pöidla või nimetissõrmega parem ninasõõre kinni. Vasak käsi jäta vasakule põlvele Gyan mudrasse puhkama (Gyan ehk tarkusemudra saad nii, kui tood pöidla ja nimetissõrme otsad kokku ja sirutad ülejäänud sõrmed välja).

• Alusta hingamist läbi vasaku ninasõõrme, lubades hingetõmmetel muutuda järjest pikemaks ja sügavamaks. Jälgi, et sisse hingates liiguks kõht ette ja välja hingates tagasi selgroo suunas. Sisse hingates tunneta lisaks kõhule laienemist ka keha külgedes, rinnakus ja seljas ning välja hingates samade piirkondade kokkutõmbumist.

• Keskendu õhu voolamisele ja tunneta, kuidas see liigub sinu sisse ja sinust välja. Proovi tajuda õhuvoogu ja selle teekonda enda sees kõikide meeltega: vaatle värvi, tunneta tekstuuri, kuula kõla, taju lõhna. Võid lisada hingamisele kujutluse sellest, mis sind hetkel kõige enam toetaks. Näiteks hinga sisse lõdvestust ja välja pingeid või siis hoopis sisse selgust ja välja segadust. Jätka vähemalt kolm minutit. Kui soovid intensiivsemat mõju, pühendu vähemalt 11 minutiks.

• Lõpetuseks hinga läbi mõlema ninasõõrme sügavalt sisse ja peata hingamine mõneks sekundiks, jättes keha ja näo lõdvestunuks. Kujutle, kuidas värske hapnik voolab mööda keha laiali ja täidab iga sinu raku rahu, rõõmu ja selgusega. Hinga välja, täna ja kallista iseennast.

Vasak ninasõõre on energeetiliselt seotud jahutava energiaga. See rahustab sinu süsteemis kõike, mis on kuum: tuliseid emotsioone, nagu viha ja armukadedus, pulbitsevat ja rahutult ringihüplevat meelt ning füüsilise keha tasandil leevendab palavikku ja põletikke ning alandab vererõhku. See puhastab, tasakaalustab ja lubab sul kiirelt tagasi oma keskmesse liikuda. Vasakust sõõrmest hingamine aktiveerib paremat ajupoolkera, andes sulle selguse, intuitsiooni ja lennukad, loovad ideed. See aitab talitseda ka söögiisu ning on abiks siis, kui stress liiga sageli külmkapi ja saiapoe juurde sikutab.

Loe veel unehäiretest novembrikuu ajakirjast «Sensa»!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles