Pirgit Toomel: miks suhted ebaõnnestuvad?

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimestele on kõik antud, et koos õnnelikud olla, ent siiski leidub põhjusi, miks lahku minnakse. Kokkusobimatus, kadunud kirg, petmine, lahku kasvamine, erinevad tulevikuvaated või hoopiski ühe poole liigne andmine-võtmine, mis viib suhte tasakaalust välja.

Nähes, kuidas inimesed kõrgete lootustega ühiseid unistusi loovad ja seejärel katkiste südametega purunenud illusioonide kütkest välja rabeleda üritavad, küsiksin: miks ei saada oma suhteid toimima? Jättes kõrvale lapsikud rumalused ja mängurite põnevusjanu, on inimestel kõik võimalused, et ühiselt õnnelik tulevik rajada. Seda enam, kui tegemist on hoolivate, andvate ja armastavate isikutega. Ent siiski tehakse vigu, mis kipuvad saatuslikuks saama.

Nn mesinädalate perioodil, ehk suhte alguses, näidatakse end parimatest külgedest eesmärgiga kaaslane jalust rabada. Mehed üllatavad romantiliste žestidega, väljendades oma armastust, austust ja viisakust, samal ajal, mil naised hõrgutiste läbi kiidusõnu teenivad. Hetk, mil mõlemad pooled panustavad suhtesse lootuses teineteist õnnelikuks teha. Kuid ühel või teisel momendil võib üks pooltest hakata endast rohkem andma kui teine, jagades armastajapaari kaheks - andjaks ja võtjaks. Mida rohkem saab andjalt võtta, seda rohkem hakkab ka võtja nõudma, pannes lahket inimest unustama, et tuulde külvamisega kasu ei lõika.

Pidev igatsemine ja vajadus olla armastatud ning armastada motiveerib ilusaid üllatusi korraldama, kuid üleliigne pühendumine ja järjepidev andmine ei jäta vastaspoolele ruumi temapoolseteks pingutusteks. Suhtes valitsevad emotsioonid tekitavad tihtipeale segadust tänu varem läbielatud kogemustele. Hingepõhja maetud hirmud toidavad ühte jalga minevikus, hoides sisemist ebakindlust ja andes tõuke hüsteerilisteks pingutusteks. Seda kõike ainukese eesmärgina tunda end armastatuna ja vajatuna. Kuid agar tähelepanu nõudmine võib muutuda lausahistavaks. Pidev vajadus armastatuga kontaktis olla paneb üleliigseid telefonikõnesid tegema ja sõnumeid saatma, jätmata teisele poolele hingamisruumi. Kuidas ta saab sind igatseda, kui sa ennast meelde tuletades hommikul, lõunal, õhtul sõnumeid saadad?

Suhe on kui ilma ajata male mängimine, kus peale oma käigu tegemist tuleb järg teisele poolele üle anda ja oodata kuni tema on oma liigutuse teinud. See on koostöö, mida kirjeldab Hiina filosoofia kohaselt olukord Yin ja Yang’ist, kus kaks poolt moodustavad terviku. Matemaatilise näitajana võib tuua välja valemi ühtsest tervikust 1+1=1. Kuid selleks, et aritmeetiline tulem oleks 1, peavad mõlemad pooled endast ainult pool andma. Kõige suurem viga tehakse olukorras, kus üks pooltest annab endast 0,8 samal ajal kui teine ainult 0,2. See on neli korda väiksem number, pannes ka aktiivsemat poolt tundma, et tal on 4 korda suuremad tunded oma armastatu vastu. Kasvatades sellega veelkord sisemist ebakindlust ja viies ringi uue rohke andmiseni. Kõike selleks, et kallimale veel rohkem muljet avaldada. Palun märka mind! 

Kuigi suhted purunevad kokkusobimatusest, kadunud kirest, petmisest, lahku kasvamisest või erinevatest tulevikuvaadetest on ilmselge, et suhte valem, mis kaalukausil ei suuda tasakaalu hoida, on suuremaks ohuks ebaõnnestumisele kui eelpool nimetatud asjaolud. Suhtesse panustamine tuleb mõlema poolselt hoida tasakaalus, lastes teie vahelisel armastusel hingata ja kasvada. Säilita oma elu ja iseseisvus. Kohtu sõpradega traditsioonide kohaselt ja tee oma tegemisi. Ära loobu nendest ja ära palu seda ka oma kaaslasel teha. Ta ei ole sinu elu vaid osa elust, kellele annad endast poole, mitte terviku. Armasta ennast ja sind armastatakse vastu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles