Raseduse ajal treenimine tuleb kasuks lapse aju arengule

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raseduse ajal jalutamine mõjub hästi nii sulle kui lapsele.
Raseduse ajal jalutamine mõjub hästi nii sulle kui lapsele. Foto: SCANPIX

Palju räägitakse sellest, et raseduse ajal peab end liigutama, sest see mõjub hästi naise tervisele ja aitab pärast sünnitust kiiremini taastuda. Nüüd on lisaks selgunud, et kui ema teeb raseduse ajal trenni, mõjub see hästi ka tema sündimata lapse ajule.

Nõnda selgus Montreali ülikoolis tehtud uuringust, et kogu raseduse ajal trenni teinud naiste lastel oli sündides rohkem arenenud aju, vahendab newscientist.com.

Varasemalt on leitud, et sellistel lastel on võrreldes teiste lastega viieaastaselt intelligentsusteste tehes paremad tulemused. Uuringute tulemused polnud aga veenvad, sest analüüsid põhinesid naiste mälestustel sellest, kui palju nad raseduse ajal trenni tegid.

Uuringu juht Élise Labonté-LeMoyne jaotas 29 rasedat naist kahte gruppi. Naisi jälgiti alates 13. rasedusnädalast. Esimese grupi liikmed olid raseduse ajal mõõdukalt aktiivsed, tegeledes kepikõnni, ujumise või rattasõiduga kolm korda nädalas. Teise grupi liikmed vältisid igasugust füüsilist pingutust.

Kui vastsündinud lapsed olid 8-10-päevased, mängisid teadlased neile korduvaid helisid ja ka uusi hääli, mõõtes samal ajal laste ajuaktiivsust.

«Me jälgisime seda, kui palju suudab aju helisid eristada, sest see on keeleõppe alus,» selgitas Labonté-LeMoyne, kelle sõnul kulub paremini arenenud ajul helide eristamiseks vähem energiat. «Ülesanne oli kergem nendele beebidele, kelle ema tegi raseduse ajal trenni,» lisas uurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles