Viise, kuidas armastus paneb meid imelikult käituma

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled kunagi täiesti armunud olnud? Kas armastus on sind pimestanud? Kas sind on mõnikord suhtes olles pannud imestama, miks sa nii või teisiti käitud?

Tugevad ja kirglikud armutunded võivad meie mõistuse ja kehaga trikke teha, mõjutades nii meie kõnemaneere kui käitumist. Vaata, millisel moel armastus meid mõjutab, kirjutab Huff Post.

Armastus muudab meid rumalaks. Uuringud on näidanud, et armunud inimene pole võimeline täielikult keskenduma ega sooritama ülesandeid, mis vajavad valvsust.

Hollandis asuva Leideni ülikooli teadlane dr Henk van Steenbergen selgitas: «Kui sa oled just romantilise suhte loonud, siis esialgu on sul keeruline teistele asjadele keskenduda, sest suur osa kognitiivsetest ressurssidest kulub selleks, et oma kallimale mõelda.»

Armastus tekitab joobes tunde. Teadlased suudavad seda muide tõestada. Kui me armume, muutub ajus aktiivseks sama närvisüsteem, mida seostatakse kokaiinisõltuvusega ja seetõttu tekib eufooriline tunne.

Dr Lucy Brown sõnas, et kui inimene armub, siis ta võib tunda ülevoolavat vaimustust. Sama tunne tekib ka siis, kui inimene on kokaiini mõju all.

Armastus aitab valu taluda. Unusta valuvaigistid, äkki vajad hoopis veidike armastust?

«Tuleb välja, et ajupiirkonnad, mis aktiveeruvad intensiivsete armutunnete peale, on samad, mida ravimid mõjutavad, et valu vähendada,» sõnas dr Arthur Aron Stanfordi ülikooli avalduses. Valu aitab leevendada juba see, kui hoiad armastatud inimesel käest.

Armastus paneb meid aeglasemalt kõndima. See kehtib küll ainult meestele. Teadlased on kindlaks teinud, et meeste liikumiskiirus muutub aeglasemaks, kui nad kõnnivad koos armastatud kaaslasega.

Armastus mõjutab südamelööke, et need sobiks partneri omadega. Uuringud on näidanud, et armunud inimeste südamed löövad samal kiirusel. Kas pole mitte romantiline?

Armastus muudab meie hääletooni. Naine räägib kõrgema hääletooniga, kui tema vestluspartneriks on talle huvi pakkuv mees. Teadlased on täheldanud sedagi, et armunud inimesed üritavad mõnikord oma kallima häält jäljendada. See peaks väljendama meeldivust ja näitama, et partnerid on ühel lainepikkusel.

Armastus muudab meid pimedaks. Mõned uuringud on näidanud, et pühendunud suhtes olevad inimesed, kes aktiivselt mõtlevad oma partnerile, ei märka end ümbritsevaid nägusaid mehi või kauneid naisi.

Armastus muudab meid hulljugeks. Oleme kõik kuulnud, kuidas säravas rüüs rüütel on nõus partneri nimel kõigega riskima. Katsed on näidanud, et armunud mehed on nõus partneri nimel ebavajalikke riske võtma.

Armastus muudab meie pupillid suuremaks. See vist tähendab, et silmad on tõesti hinge peeglid? Uuringud on näidanud, et pupillide laienemine on seotud intensiivsete emotsionaalsete seisunditega, nagu näiteks armumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles