Geneetik: tulevikus seksitakse vaid lustiks, mitte järglaste saamiseks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Google Venturesi üks partneritest Wesley Chan rääkis Business Insiderile, kuidas nad selgeks teevad, millistesse tulevikutrendidesse investeerida. Chani selgitustel on neil mitmeid strateegiaid, kuid üks neist seisneb erinevate elualade ekspertide arvamuse kuulamises ja sellest järelduste tegemises. Näiteks käis nende juures kord kõnelemas geneetik, kes alustas oma loengut lausega: «Tulevikus seksivad inimesed vaid enda lõbuks, mitte järglaste saamiseks.»

Chani selgitusel on geneetika ja meditsiini areng tänapäeval nii palju arenenud, et peagi saab oma lapse geene ise valida. Näiteks saab otsustada, milliseid füüsilisi omadusi lapsele soovitakse. Valida saab nii silmade kui juuste värvi, aga ka andeid ja tervisefaktoreid. Valides täiuslikke geene saavad teadlased ja lapsevanemad luua selliseid lapsi, kes on kõige tervemad, õnnelikumad ja elavad kaua.

Siis, kui see muutub tavapäraseks, muutub seksi teel laste saamine liiga riskantseks. Laps võib saada kehvad geenid. Lapseootel naised riskivad õnnetustega või nad võivad kuidagi loodet kahjustada. Laps võib ilma nähtava põhjuseta ilmale tulla sünnidefektide või haigustega.

Kui teaduse abil saab luua lapsi, kes on täiuslikud, siis miks jätta midagi nii olulist juhuse tahteks?

Rahvusliku Genoomi Uurimisinstituudi direktor Francis Collins usub, et geenitehnoloogial on meile veel väga palju head pakkuda. Samas võivad tema selgitusel teatud geneetilised küsimused (näiteks lapse geenide valimine) olla väga problemaatilised.

«Me räägime, et teadmistes on jõud, ent teadmistega kaasneb ka vastutus suurte otsuste ees,» sõnas Collins. «Praegu saab katsetada väheste asjadega, kuid tulevikus tuleb neid võimalusi muudkui juurde… Sellega koos muutuvad otsused ka järjest raksemaks. Ja kui meil on juba praegu probleeme, siis hoidke alt. Paaride jaoks läheb see väga keeruliseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles