Kümme põhjust, miks «päevad» võivad hilineda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui «päevad» ei alga õigel ajal, siis võib naine muutuda murelikuks ja veeta mitmeid unituid öid. Kuid tasuks teada, et on mitmeid põhjuseid, miks kuupuhastus hilineb või mõnel kuul lausa vahele jääb.

Siin on kümme peamist põhjust, miks «päevad» võivad hilineda, kirjutab healthmeup.com.

Stress. Stress vähendab hormoone, mis vastutavad kuupuhastuse eest. Suurenenud stress võib kuupuhastust edasi lükata ja mõjutada mensutruatsioonitsüklit. Ürita jooga ja mediteerimise abil lõõgastuda, et kuupuhastus regulaarselt toimuks.

Väsimus. Väsimuse tõttu võivad «päevad» edasi lükkuda või ära jääda. Unepuudus ja vale toitumine võivad mõjutada menstruaaltsüklit, seega tasuks oma graafik üle vaadata ja leida piisavalt aega lõõgastavate tegevuste jaoks ning veenduda, et uneaega oleks piisavalt.

Haigus. Ka haigused ja ravimite võtmine võivad mõjutada menstruaaltsüklit. Erinevad ravimid võivad mõjutada ka ovulatsiooni.

Probleemid kilpnäärmega. Kui sul esineb probleeme kilpnäärmega, siis need võivad mõjutada seda, kui regulaarselt on sul «päevad». Kui kehas on liiga palju kilpnäärmehormooni, siis see võib kehas nii mõningaid muutusi esile kutsuda.

Muutused rutiinis. Kui su rutiin muutub, siis ilmselt kas ärkad uuel ajal, üritad teise ajavööndi või uute tööülesannetega harjuda. Kõik taolised muutused võivad mõjutada «päevi».

Munasarjatsüst. Munasarjatsüsti tõttu võivad samuti «päevad» hilineda või ära jääda. Kui kahtlustad, et sinu puhul võib just see põhjuseks olla, konsulteeri kindlasti oma arstiga.

Kaalutõus või -langus. Kehakaalu kõikumised võivad menstruaaltsüklit mõjutada. Ekstreemne kaalutõus või -langus võivad menstruaaltsüklile negatiivselt mõjuda.

Intensiivne treening. Kui alustad intensiivse treeningkavaga, et näiteks maratonist kaalo kaotada, siis mõjub see ka su menstruaaltsüklile. Alusta aeglaselt õige toitumise ja trenniga, et kuupuhastus õigeaegselt aset leiaks.

Antibeebipillid. Beebipillide võtmine võib «päevi» mõjutada: kui need just ei hiline ega jää ära, siis muutuvad «päevad» beebipillide võtmise ajal lühemaks ja muutub ka voolus.

Valearvestus. Võimalik, et oled valesti arvestanud, millal su «päevad» peaksid algama. Kui sul pole pikemat aega kuupuhastust olnud, siis räägi sellest oma arstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles