Lugeja küsib: kas vaginaalse ultraheliuuringuga võib saada nakkushaiguse?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ultraheliaparaat Valga haigla sünnitusosakonnas.
Ultraheliaparaat Valga haigla sünnitusosakonnas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Käisin günekoloogi vastuvõtul, kus tehti vaginaalne ultraheli. Kardan, et aparaadi andurit ei kaetud kondoomiga. Arst võttis juba geeliga koosoleva anduri ja tegi sellega läbivaatuse. Kas on võimalik, et andur oli lihtsalt geeliga ja juba kasutatud? Kui suur on tõenäosus, et olen saanud mingisuguse nakkuse?» soovib lugeja teada Naine24.ee Küsi nõu rubriigis.

Vastab Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud Marge Mahla

Saan aru, et tunnete end ebakindlalt, sest te ei märganud, kas uuringu teostaja valmistas ultrahelianduri teie uuringuks korrektselt ette ning on tekkinud küsimus, kas vaginaalse ultraheliuuringu käigus on võimalik nakatuda sugulisel teel levivatesse haigustesse. Muretsemiseks ei ole põhjust.

Tavaliselt valmistab uuringu teostaja anduri ette ajal, mil patsient end uuringuks valmis seab, mistõttu see etapp võibki märkamata jääda. Võimalus, et uuring viidi läbi korrektselt puhastamata vahenditega ja sellest tulenevalt nakatumine sugulisel teel levivatesse haigustesse on sisuliselt olematu.

Vaginaalse ultraheliuuringu teostamiseks valmistatakse andur iga patsiendi jaoks ette: esmalt pihustatakse eelnevalt puhastatud andurile geeli, seejärel kaetakse andur spetsiaalse kaitsva kondoomiga, millele pihustatakse uuesti geeli. Iga uuringu järgselt eemaldatakse «kondoom» ning puhastatakse andur spetsiaalse desinfitseeriva vahendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles