Üllatavaid võimalusi, kuidas majapidamises sibulat kasutada

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sibul.
Sibul. Foto: SCANPIX

Sibul annab toidule head maitset, aga lisaks sellele on sibulal veel mitmeid teisigi häid kasutamisvõimalusi.

Peleta sibulaga putukaid. Hõõru sibulaga oma nahka ja riideid, see toimib kui putukatõrje, õpetab Ivillage.

Leevenda kurguvalu. Tee sibulateed – keeda tassitäis vett ja vala see poole hakitud sibula peale.

Eemalda pindusid. Pane teibijupi või plaastri keskele pisike toores sibulatükk ja aseta pinnule. Hoia sibulat pinnu peal umbes tund aega. Pind on nüüd lõdvenenud ja selle eemaldamine peaks olema lihtsam.

Poleeri metalli. Purusta toores sibul ja sega sama koguse veega. Pane saadud segu niiskele rätikule, millega saad hõõruda näiteks segisteid ja kraanikausse, kuni need jälle läigivad.

Leevenda putukahammustusi. Kui putukahammustus ei jäta sügelemist või mesilane nõelas, siis hõõru sellele toorest sibulat. Sibulamahl mõjub kupule rahustavalt.

Peleta sipelgaid. Kui sipelgad tungivad eluruumidesse, jäta kausiga välja toore sibula lõike. Sibula lõhn hoiab putukad eemal.

Väldi auto esiakna kinnijäätumist. Lõika toores sibul pooleks ja hõõru sellega hilisõhtul auto esiakent. Hommikul peaks olema klaas puhas.

Hoia avokaadod värskena. Kui oled teinud avokaadost süüa ja ei taha, et see ruttu pruuniks tõmbuks, aseta see kinnisesse nõusse ja pane sinna juurde punase sibula viilusid.

Eemalda värvihaisu. Kui tuba on värskelt värvitud, jäta ööpäevaks ruumi kausitäis sibulaviile koos veega. Sibul tõmbab endasse suurema osa värviaurude lõhnast.

Puhasta roostes nuge. Lõigu vana roostes noaga sibulat ja see saab hoobilt puhtaks.

Leevenda põletust. Hõõru sibulaga kõrvetatud paika, see leevendab ajutiselt valu. Lisaks on sibulal antibakteriaalne toime, mis ei lase haaval põletikuliseks minna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles