Erakordsed ja huvitavad kokaraamatud

Britt Rosen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Läinud aasta viimane veerand ja eriti lõpuspurt tõid toiduraamatute sekka rammusa kulbitäie lisa. Pealegi veel erineva maitsemeelega hobikokandussõpradele.

Eestlase südamele ja juurtele kõige lähemal seisab Anu Jõesaare koostatud «Taluperemeeste hoidised», kus talunikud maa eri nurkadest jagavad oma kodust hoidistamiskunsti. On riisikamarinaadi ja meekurke, aga ka seamaksapasteeti, kuusevõrsesiirupit ja koduveini ning läinud aastal Eesti parimaks toiduaineks valitud marineeritud angersäga tarrendis, mille retsepti annab Võrumaa Paadi talu peremees, endine krossisõitja Avo Leok.

Teejuhiks peenemate magusroogade maailma on Lia Virkuse, Tiina Lebase ja Pille Endeni «Desserdid» – üksnes selle ahvatlevate piltide silmitsemisest piisab, et unustada kõik enesele uueks aastaks antud dieedilubadused. Ja nagu sellest magusast veel vähe oleks, on Sandra Sentjurin kogunud kaante vahele lihtsad hõrgutised 80 riigist –raamatusse «Magustoitudega ümber maailma» mahuvad nii Haiti mangovaht kui ka sakslaste Schwarzwaldi tordi pokaalivariant. Sille Vadi jagab «Ahvatluste aastas» oma koduköögi magusa aastaaegade järgi, alustades jaanuarikuisest mustika-klimbisupist ja jõudes detsembris vaarika-vahuveinitordini.

Silja Luide «Lihtsad ahvatlused» kätkeb sääraseid soolaseid ja magusaid küpsetisi-suupisteid, mis saavad kärmelt ja vähese vaevaga valmis, mida autor eriti hindab. Kõik on ära teeninud ka sõprade heakskiidu, juustu-singirullid või tomati-mozzarella pirukas fetaga nende seas.

Kui olete tulihingeline rändaja ja kaugelt tulles jäi meel kripeldama, kuis üht või teist toitu meie oludes teha, näiteks Toscana saia-tomatisalatit või Liibanoni pöffi, annab juhatust Pille Petersoo «Nami-Nami maailma maitsed 1».

Juta Raudnaski «Tervislikud ürdid ja vürtsid» avardab maitsete maailma veelgi, rääkides lahti eksootiliste ürtide-vürtside aja-, koha- ja saamisloo, olgu see sidrunhein või safran. Peatükke täiendavad retseptid, olgu või ahjuploomid tähtaniisiga.

Kui teid huvitab, kuidas teha kelmikat heeringakaaviari, praetud võililleõisi või rabarberi-valgehallitusjuustu desserti, kiigake Mari-Liis Iloveri kogumikku «Maitsev», mis põhineb tema toidublogi parimatel paladel.

Linnuliha hingeelu avab aga põhjalikult Ragne Värgi «Lihtsalt linnulihast». Kaarel Grepp, Lia Virkus ja Mai Grepp utsitavad tillukeses, ent kaunis kogumikus «Talve kuumimad joogid ja maiustused» pimedatel õhtutel vürtsistest jookidest ja palakestest ihusooja ammutama.

Toeka pilgu kiire itaaliapärase köögi hingeelule annab aga rahvusvaheline kokanduskuulsus Nigella Lawson «Nigellissimas».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles