Pirgit Toomel: kas te olete valmis koos elama?

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Varem või hiljem seisavad paarid silmitsi olukorraga, kus tuleb hääletada kokku kolimise poolt või vastu. Sellest kujuneb hetk, mis saab määravaks suhte tulevikule.

Finantsilised põhjused – «Milleks maksta kahte renti?» on tüüpiline põhjus, miks noored kokku kolimisega kiirustavad. Siinkohal tuleks meeles pidada, et jagatud rent ja kommunaalarved ei ole kohe kindlasti mitte sobivad argumendid kooselu alustamiseks. Otsi endale parem töökoht, säilita oma iseseisvus ja ära torma!

Otsused «mesinädalate» perioodil - kaua te «turteltuvid» koos olete olnud? Kas te naudite alles oma suhte esimest aastat? Ilmselgelt kannatate armujoovastuse käes, mis on võtnult teilt ratsionaalse mõtlemisvõime. Oota kuni su vaimustus aastaga taandub ja alles seejärel hakka kooselust mõtlema. Kas sa oled valmis pidevateks näägutamisteks ja uste paugutamisteks?

Ta on sinu puuduv tükike – sa ei tohi olla oma kaaslasest emotsionaalselt sõltuv. Sinu partner peab olema sulle «kirss tordil» mitte «puuduv tükike» elust enesest. Kui sa kolid oma kaaslasega kokku, kuna vajad teda oma igapäevaseks rahuloluks, siis võid kindel olla ohu märkides. Kui mõte kokku kolimisest tekitab sulle vastupidiselt hirmu privaatsuse puudumise ja iseseisva elu kaotamise ees, siis tea, et ta ei ole sinu «puuduv tükike».

Teie suhe on probleemide vaba - toimiv kooselu vajab tugevat vundamenti ehk veidi probleemsemat minevikku kui arusaamatuste pidevat maha vaikimist. Kui te iga tüli järel silmad kinni pigistate ja juhtunut eirate, siis on ühed ja samad mured kerged üha uuesti pinnale kerkima. Probleemidega tegelemine näitab teie suhte tugevust ja tahet selle nimel vaeva näha. Kui teil on «peaaegu lahkuminekud» läbi elamata, siis kõnnite alles beebi kingades. Te olete nõrgad!

Ühine reis – planeerige nädalate pikkune reis mägedesse. Kujundage mini-versioon kooselust, kus teil on võimalik üksteist tundma õppida. Siinkohal soovitaksin karmima kavaga puhkust kui rannas peesitamist ja meres sukeldumist. Otsige välja oma matkavarustus ja pange end proovile. Hiljem küsi endalt, kas teie reisist kujunes tiimitöö või oli tegemist hoopiski sõnelusvõistlusega. Kas sa naudiksid sellist kooselu?

Testiperiood - iga kooselu aluseks on edukalt läbitud pikale veninud ööbimine ehk hiiliv kooselu alustamine. See on testiperiood, kus armunud veedavad kõik ööd üheskoos ja harjutavad kooselu. Aeg, mil teil mõlemal on omad korterid, kuid sellest hoolimata veedate seitse päeva nädalas ninapidi koos. Käite üheskoos toidupoes, valmistate maitsvaid õhtusööke ja õpite tundma üksteise veidrusi.

Survestamine – otsus kokku kolida peab põhinema mõlema partneri vabal tahtel, mitte ühe poole jalgade trampimisel, vanemate sõrmede nipsutamisel ega sõprade tänitamisel. Kooselu ei ole meie ühiskonnas kohustuslik ettevõtmine. Kui sa tunned, et sa ei ole valmis oma elamispinda jagama ja kallimaga ühe katuse alla kolima, siis palu aega ja mõistmist. Leidke alternatiivsed lahendused, nagu nt üksteisele lähedamale kolimine, tihedamad külaskäigud ja kodu võtmete vahetamine.

Püha jutuajamine - kas te olete oma suhte defineerinud? Kas sa oled küsinud temalt, kes sa talle oled ja millist tulevikku ta sinuga ette kujutab? Millised on teie ootused? Mida tähendab teie jaoks kooselu? Siia juurde võid lisada ka nimekirja asjaoludest, mida sa ei suuda koos elades aktsepteerida, sest ühisel pinnal elades on hilja hakata nõudmisi esitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles