Testi end: milline dieet sobib kõige paremini sinu isiksusega?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vana aasta on ära saadetud ja juba unustatud, mis tähendab seda, et paljud meist on oma uusaastalubadusi täitmas ja üritavad kaalu langetada. Ent kui sulle tundub, et su kaalulangetusplaan ei lähe nii, nagu sulle meeldiks, siis ehk on asi selles, et sa pole endale kõige paremat dieeti valinud.

Selleks, et igaüks leiaks omale sobivaima dieedi, konsulteeris terviseportaal healthland.time.com toitumisekspertidega ja koostas väikese testi. Vastates järgmistele küsimustele on võimalik kindlaks teha, milline toitumiskava sulle kõige paremini sobib. Nii et haara paber ja pliiats ning vasta järgmistele lihtsatele küsimustele.

Milline neist iseloomustab kõige paremini sinu toitumisharjumusi?

A) Ma olen alati liikvel, eelistan midagi kiiret ja lihtsat.
B) Mulle meeldib süüa valmistada ja ma kasutan erinevaid toiduaineid.
C) Ma olen paindlik. Üritan toituda tervislikult, aga mõnikord annan kiusatusele järgi.
D) Ma olen valmis teatud toiduainetest loobuma ja neile asendusi leida.
E) Eelistan lihtsaid maitseid. Meie esivanemad ei söönud töödeldud toiduaineid, seega ma üritan ka neid vältida.

Miks sa dieeti pead?

A) Läksin nädalavahetusel veidi liiale ja nüüd oleks tarvis nädalale energiline algus anda.
B) Mul on oht haigestuda tõsistesse haigustesse nagu diabeet või südamehaigused ja ma pean oma elustiili muutma.
C) Ma tahan kaalus alla võtta, ent ma ei taha jäätisest loobuda.
D) Mul on kõhuõõnehaigus.
E) Ma tahaks kaalus alla võtta ja ma tahan, et toitumine oleks osa mu elustiilist.

Milline on sinu suhtumine dieetidesse?

A) Ma järgin alati viimaseid moeröögatusi.
B) Ma vihkan dieete!
C) Ma olen põhjalik, kuid mul on vaja, et miski mind motiveeriks.
D) Ma teen seda, sest ma pean. Mu keha ei talu teatud toiduaineid.
E) Ma tahan vabatahtlikult mõned toiduained oma menüüst välja jätta.

Kui sul oli kõige rohkem A vastuseid: sulle sobiks mahladieet.

Mahladel põhineva puhastuskuuri austajad on tavaliselt need, kes ei taha oma keha rämpstoiduga täita ja tahavad kiirelt energiat saada. Paljud proovivad mahladieeti selleks, et oma organismi puhastada mürkainetest. Ent meditsiini valdkonna esindajad on selles suhtes skeptilised, sest nad pole kindlad selle toiteväärtuses. Taoliste dieetidega kaotatud kilod ei pruugi püsivalt kaduda ja võivad tagasi tulla kohe, kui inimene hakkab tahkeid toite sööma. Sellest hoolimata sobib mahlapuhastus neile, kel on kiire elustiil ja kes tahavad kiireid tulemusi.

Kui sul oli kõige rohkem B vastuseid: sulle sobiks Vahemere dieet.

Hiljuti avaldatud uuringust selgus, et Vahemere dieet, milles omavad olulist rolli oliiviõli, pähklid, aedviljad, puuviljad, täisteratooted ja kala, aitab diabeedi riski vähendada neil inimestel, kes kuuluvad riskigruppi. Ja kusjuures nad ei pidanud kaloreid lugema ega kõvemini trenni tegema. Ka eelnevalt on uuringud näidanud, et Vahemere dieet vähendab südamehaiguste ja mälukaotuse riski. Vahemere dieet sobib kõige paremini inimesele, kes soovib oma elustiili muuta. Selle dieedi puhul on lubatud mitmed erinevad toiduained, kaasa arvatud punane vein, kuid kõike tuleb tarbida mõõdukalt. Vahemere dieeti pidavad inimesed peavad vähendama maiustuste ja punase liha tarbimist.

Kui sul oli kõige rohkem C vastuseid: sulle sobiks Kaalujälgijate programm.

Kaalujälgijatel on punktide põhine dieedisüsteem, mis võimaldab inimestel oma toitumise ja trenni kohta kõik üles kirjutada ning oma saavutusi jälgida. Kaalujälgijad saavad regulaarselt kokku ja jagavad oma kogemusi ning toetavad üksteist. Kaalujälgijatele pole ükski toiduaine rangelt keelatud, seega ei pea ka jäätisesõbrad oma lemmikust loobuma. Kaalujälgijate programm on loodud nii, et selle järgija ei pea oma elustiilis suuri muutusi tegema ega näiteks väljas söömisest loobuma. Programm soosib väikeseid, realistlikke eesmärke. Selleks, et Kaalujälgijate süsteemiga toime tulla, pead sa olema valmis oma toidumise suhtes aus olema ja täpselt üles märkima, mida sa sööd.

Kui sul oli kõige rohkem D vastuseid: sulle sobiks gluteenivaba dieet.

Gluteenivaba dieeti peaksid proovima inimesed, kel esineb kõhuõõnehaiguseid või kes on gluteeni suhtes allergilised. Gluteenivaba dieeti on hakanud nüüd eelistama ka inimesed, kes soovivad kaalu langetada, ent ekspertide jaoks on see valiks segadust tekitav. Kuna gluteeni sisaldavad toiduained tuleb teiste toiduainetega asendada, siis jätavad paljud kaalulangetajad kahe silma vahele asjaolu, et asendustoitudes on sageli rohkem kaloreid ning vähem B-vitamiini, rauda ja kiudaineid. Seda toitumisviisi soovitatakse eelkõige neile, kel esineb eelpool mainitud terviseprobleeme.

Kui sul oli kõige rohkem E vastuseid: sulle sobiks paleo dieet.

Paleo dieedi idee seisneb selles, et minnakse tagasi oma juurte juurde. Jahipidajad ja korilased ei söönud taolisi töödeldud toiduaineid, mis praegu meie menüüsse kuuluvad, seega võiks ka meie eelistada liha, kala, puu- ja köögivilju, mis on kasvatatud ilma antibiootikumide ja hormoonideta. Enamik paloe dieedi järgijaid väldivad süsivesikuid ja töödeldud teravilju. Meditsiini valdkonna esindajad jagunevad selle dieedi suhtes kahte: ühed leiavad, et paleo dieedil on omad plussid, teised arvavad, et see on liialt piirav. Osade inimeste jaoks on see üks moodus, kuidas kaalu alandada, teiste jaoks on see aga elustiil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles