Kui mees muutub pärast lapse sündi kurvameelseks, võib olla tegu tõsisema probleemiga

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilmselt oled sa palju kuulnud sellest, et naistel võib peale lapse sündi tekkida sünnitusjärgne depressioon. Aga kas teadsid, et seda võib esineda ka isadel? Selleks, et ennast ja oma partnerit aidata, on kasulik selle probleemi kohta rohkem teada - miks seda ette tuleb ja kuidas abi saada.

Värskete isade hulgas ei ole peale lapse sündi masendus haruldus. Ameerika Ühendriikides on väidetavalt igal neljandal värskel isal depressioon, edastab Emmede Klubi. On täiesti normaalne, et mehed vajavad isaks saades veidi abi. Oluline on see, et mehed probleemi teadvustaksid ja seda tõsiselt võtaksid. Sama kehtib ka nende kaaslaste kohta.

Miks see probleem esineb?

Seda me juba teame, et naise hormoonid muutuvad raseduse jooksul väga palju ja samuti ka emotsioonid ning see jätkub pärast beebi sündi. Kuid kas sa teadsid, et mehed kogevad samuti hormonaalseid muutusi?

Meeste hormoonid muutuvad juba raseduse ajal ja veelgi peale beebi sündi. Suureneb nii testosterooni kui ka östrogeeni tase ja need muutused soodustavad peale beebi sündi depressiooni teket.

Lisame sellele veel unepuuduse ja olemegi saanud soodsa pinnase depressiooniks, mis saavutab oma kõrgeima taseme tavaliselt beebi kolmanda ja kuuenda elukuu vahel.

Kõige suurem depressiooni süüdlane on tavaliselt unepuudus, lisaks mõjutavad asjaolu veel mehe depressiooni diagnoos minevikus, keerulised suhted lapse emaga, rahaprobleemid, stress ning haige, koolikutes või enneaegne laps. Ka need mehed on suuremas ohus, kes on hiljuti mõne endale lähedase inimese kaotanud.

Tänapäeval osalevad isad lapsekasvatamises rohkem kui iial varem. Kuigi isad tahavad lapsekasvatamises üha enam osaleda, ei ole neil eeskujude põhjal väga selge, kuidas seda siis täpsemalt teha? Paljud värsked isad ei olegi esimese hooga kindlad, mida nad tegema peaksid? See ebakindlus viib kergelt ärevuse ja depressioonini.

Tea, millised on lapse sünnijärgse depressiooni tunnused

Lapse sünnijärgne depressioon erineb tavalisest sünnitusjärgsest masendusest, mida kogevad paljud isad. Tavapärase kerge masenduse ja stressi puhul tunneb isa ennast paremini kui ta saab rohkem magada, jõusaalis käia või sõbraga lõunat süüa. Depressiooni puhul aga ei pane teda justkui miski end paremini tundma. Sümptomid on tugevamad ja kestavad kauem. Kui masendus kestab juba üle kahe kuni kolme nädala, on tõenäoliselt tegemist depressiooniga ja mees peaks abi saama. Kui depressiooni ei ravita, see süveneb.

Sageli tõmbuvad mehed pereelust eemale - töötavad rohkem, spordivad ja teevad muid asju, mis aitavad eemale põigelda sellest, mis tegelikult toimub. Sümptomiteks võib olla ka energiapuudus, motiveerimatus, muutused kehakaalus, isus ja unehäired. Meeste puhul on suurem ka risk alkoholiga liialdamiseks.

Lisaks võib depressioon mõjutada ka mehe füüsist - tal võivad tekkida peavalud või probleemid seedimisega.  Suureneb ka risk impulsiivseks ja vägivaldseks käitumiseks.

Julgusta teda abi otsima!

Kui su partner kannatab depressiooni all, julgusta teda abi otsima, seda juba kasvõi terve perekonna pärast. Me teame, et sünnitusjärgne depressioon süveneb kui seda ei ravita! Lõpus võib selle all kannatada lisaks mehele endale ka tema abielu ja terve perekond. Sellel on laste psüühikale, sotsiaalsusele ja käitumisele pikaealine ja tugev mõju. See on eriti tugev poiste puhul. Kui depressioonis on ka ema, on mõju veelgi tugevam. 

Sageli märkab mõni pereliige või lähedane inimene, et midagi on valesti. Kui nad üritavad meest ennast neile avama, on sellega hea algus tehtud.

Ravi

Uuringud näitavad, et probleemist rääkimine aitab depressiooni hästi ravida. Sellele lisaks võib vahel olla vaja kasutada ka ravimeid. Selle probleemi raviks on väga palju erinevaid viise. Oluline on see, et mees kõigepealt abi otsiks.

Oluline on teada, et kõiki depressiooni negatiivseid tagajärgi on võimalik vältida. Kuigi see on väga tõsine ja vahel ka eluohtlik seisund, on seda võimalik edukalt ravida. Abi saamine võib päästa mehe ja tema abielu. Kui mees ei suuda seda enda pärast teha, peaks ta mõtlema oma lapsele.

Mehed peaksid teadma, et tegemist on meditsiinilise probleemiga, mitte iseloomu nõrkusega. Selle haiguse tunnistamine ei tähenda kaotuse tunnistamist vaid enda ja perekonna eest hoolitsemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles