Vööümbermõõt võib olla seotud iseloomuga

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika antropoloog Elizabeth Cashdan uuris eri tüüpe figuure pea kolmekümnel rahvusel ja järeldas, et mida vähem on naise piht näha, seda tugevam on ta iseloom.

Cashdan keskendus aastaid Ameerika, Euroopa ja Aasia naiste uurimisele ning leidis huvitavad seoseid. Enamasti räägitakse sellest, et meestele meeldib naise sale piht, sest see on atraktiivne ja annab märku, et tegu on viljaka naisega. Cashdani töögrupp avastas aga, et naise siluett võib olla ka märgiks tugevast iseloomust, kirjutab Genius Beauty.

Tavaliselt peetakse kõige atraktiivsemaks seda, kui naise piha ja puusade suhtarv on väiksem kui 0,7. Tänapäeval on see keskmisel naisel aga 0,8. Seda mõjutavad androgeenid, mis teevad naise vastupidavaks ja tugevaks, kuid samal ajal mõjutavad ka rasva kogunemist vöökohale. Kortisool teeb naise keha silueti sirgmaks ja samal ajal aitab kehal stressiga toime tulla. Seetõttu ongi sageli kitsamate puusade ja laiema vöökohaga naisterahvad tugeva iseloomuga.

Cashdani selgitusel on tänapäeval naise figuur muutunud, sest ka naise roll ühiskonnas on muutunud – ta tahab olla tugevam ja iseseisvam. Kreekas, Portugalis ja Jaapanis, kus naised on suuremalt jaolt meestest majanduslikult sõltuvad, peetakse saledat pihta üheks suurimaks naiselikkuse tunnuseks. Samal ajal näiteks Suurbritannias ja Taanis, kus esineb vähem soolist ebavõrdsust, kohtab liivakellafiguuri tunduvalt vähem.

Kitsama vöökohaga naised on enamasti parema tervise juures ja neil esineb vähem probleeme viljakusega kui neil, kel on jäme piht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles