Kuus populaarset toitu ja toiduainet, mis võivad põhjustada kaalutõusu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meie menüüs on palju tavapäraseid asju, mida me regulaarselt tarbime. Nende maitse on meile tuttav juba võib-olla lapsepõlve ajast ja neid on kasutanud ka meie emad ning vanaemad. Ent toitumisekspertide sõnul võivad need tavapärased asjad hoopis kahjulikud olla - just nimelt sellepärast, et nende tarbimine on niivõrd regulaarne.

Kuna need toiduained on meile ammusest ajast tuttavad, siis me ei juurdle pikalt selle üle, kas need on kahjulikud või mitte. Milliseid tavalisi toiduainete tarbimist tasuks piirata? Sellest kirjutab Genius Beauty.

Kohv - must kohv üksi ei sisalda üldse kilokaloreid. Vastupidi, sellel joogil on lausa omadusi, mis on meie organismile kasulikud. Ebatervislikuks muudavad kohvi aga kõik need asjad, mida me joogile lisame, et seda isuäratavamaks muuta. Kas paned üldse tähele, kui palju suhkrut ja kohvikoort sa oma joogile lisad? Ka erinevates kohvikutes müügil olevates kohvijookides võib olla palju kaloreid.

Sealiha - mõned on arvamusel, et sealiha on puhas liha, teised jällegi väidavad, et selle söömist tuleks vältida. Puusatükid ja filee on tavaliselt madala rasvasisaldusega, kuid ka puhast liha on võimalik ära rikkuda seda valesti valmistades. Lisades sealihale kastmeid või juustu, võid oma peenele pihale nägemist öelda.

Supid - suppi soovitatakse sageli süüa, kui soovid kaalu langetada, aga tegelikult kehtib see vaid teatud suppide kohta. Kodus valmistatud supis võib olla suhteliselt palju kaloreid ja rasva, seega ära peta end uskudes, et toitud suppi süües tervislikult. Toitumisekspertide sõnul on kõige ebatervislikumad püreesupid ja supid, milles on piima: need on suhteliselt rasvased ja ühes portsjonis võib olla enam kui 300 kilokalorit. Lisaks serveeritakse taoliste suppide juurde sageli näiteks röstsaia, mis muudab selle roa veelgi ebatervislikumaks.

Salatid - ka salatid võivad figuurile liiga teha. Uuringud on näidanud, et naised, kes söövad päevas palju köögivilju, saavad 60 protsenti oma päevasest rasvakogusest ainuüksi salatikastmetest. Kui lisad oma kurgi- ja tomatisalatile ka taimeõli (mis on kasulik vaid siis, kui seda mõõdukalt tarbida), siis ära imesta, kui kõhule võib tekkida rasvarull.

Kuivatatud puuviljad - kuigi rosinad, kuivatatud õunad, aprikoosid jms võivad olla kasulikud, mõjuvad need kehale samas ka kui korralik kaloripomm. Põhjuseks on see, et neis pole üldse vett, seega on need väga tihked ja kõrge kalorisisaldusega. Kuivatatud puuvilju tasuks süüa vaid piiratud koguses.

Pähklid - pähklid on väga tervislikud ja need on head valkude ning vitamiinide allikad. Aga see kehtib vaid siis, kui süüa päevas vaid paar-kolm pähklit. Kui sööd telerit vaadates pähkleid, siis ilmselt pistad neid suhu rohkem kui kolm tükki ja su keha saab ebavajaliku koguse rasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles