Naistearst Ivo Saarma: emarolli on meil vähe ülistatud

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Fertilitas erakliiniku arst Ivo Saarma laporoskoopilise süsteemi juures. 
lt/Foto LIIS TREIMANN/ POSTIMEES
Pildil on Fertilitas erakliiniku arst Ivo Saarma laporoskoopilise süsteemi juures. lt/Foto LIIS TREIMANN/ POSTIMEES Foto: Liis Treimann/Postimees

07. mail toimus konverents «Tahan last, aga normaalset meest ei ole!», kus avaldas arvamust naistearst Ivo Saarma, kelle sõnul tuleks Eestis emarolli rohkem väärtustada.

Saarma sõnul on ühiskond palju muutunud ja talle teeb suurt muret see, et emarolli lükatakse nii palju edasi. «Arstina tunnen ka selle pärast üha rohkem muret, et esmasünnitaja vanus on lükkunud 30ndatesse eluaastatesse ja lükkub üha edasi. See on päris lai teema ja kindlasti sotsiaalne teema. Mulle tundub, et me väga vähe räägime emarollist ja selle tähtsusest.»

Nimelt tuleb Saarma sõnul emadus rohkem jutuks vaid emadepäeva paiku, kuid muul ajal tuuakse positiivseid näiteid väga vähe. «Tegelikult on emaroll kõige olulisem asi ja asendamatu asi,» märkis ta. «Peaks olema järjepidevus ja seda sõnumit tuleks korrata. Tuleks kõik tähelepanu pöörata sellele, et aidata naisel emarolli realiseerida. Kas me oleme tänapäeval piisavalt au sisse tõstnud selle rolli, et naised tahaksid sünnitada?»

Kuna Eestis on negatiivne iive, peaks arsti sõnul kõik muretsema ja mõtlema, kuidas olukorda muuta. «Mina ei näe, et see teisiti oleks võimalik. Ilma inimsoo jätkumiseta ei ole tulevikku ja kui me eestlastena selle eest ei muretse, siis teevad seda teised, ja eestlusele see küll kasuks ei tule.»

Arsti sõnul on üha rohkem juhtumeid, kui naine tahab lõpuks lapsi saada, aga see pole enam vanuse tõttu võimalik. «Inimene ei ole väga viljakas looduse poolt. See on uskumatu, kui vähe viljakas inimene on. Meie mõistes kulub vähemalt aasta püsisuhet, et naine jääks rasedaks,» märkis naistearst, kelle selgitusel on tänu teaduse arengule viljakusprobleemid küll pisut vähenenud.

Emaks saamine ja vanus

«Ma arvan küll, et on tohutult oluline, et laps kasvaks peres, kus on mõlemad pooled, aga lõpuks ma taandan asja sellele, ja ütlen ka naistele, et mehed tulevad ja mehed lähevad, aga laps jääb teile endale. Ja kui te ei ole oma fänniklubisse kedagi leidnud, siis lapse näol te selle leiate. Seda tühjust, mis võib tekkida, ei täida te kuidagi ära,» sõnas Saarma.

Emaroll on arsti selgitusel naisele bioloogiliselt sisse kodeeritud ja talle nii oluline, et kui see roll jääb täitmata, on see tõsine probleem. «Olen ka väitnud, et sünnitanud naise mõttemaailm on hoopis erinev kui neil, kes pole sünnitanud, sest maailmapilt muutub üsna palju. See on nii inimlik ja tähtis, vähe ülistame seda rolli,» lisas Saarma.

Kaasaegne ühiskond on naistearsti sõnul nii palju muutunud, et päris 18-aastasele ta veel lastele saamist ei soovitaks, kuid on enda jaks läbi mõelnud, et naine võiks saada esimese lapse enne 30ndat eluaastat. Seda selleks, et jõuaks enne viljaka ea lõppu saada veel teise ja kolmandagi lapse. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles