Kehakaalu pärast mõnitamine mõjub vaimsele tervisele hullemini kui rassism või seksism

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nüüdisaegses ühiskonnas on levinud arusaam, et «ideaalne» keha on sale ja trimmis. Sellega seoses on kasvanud ka juhtumite arv, kus inimesi diskrimineeritakse nende keha pärast, mis ei vasta ühiskonnas levinud ootustele.

Pole mingi üllatus, et teise inimese keha kritiseerimine mõjutab kritiseeritava tundeid ja teeb talle emotsionaalselt haiget, kuid nüüd tehti kindlaks, et taoline diskrimineerimine võib teha tõsist pikaajalist kahju, kirjutab The Daily Mail.

Kehakaalu pärast mõnitamine või kritiseerimine mõjub vaimsele tervisele veelgi hullemini kui näiteks vanuse, soo või rahvuse tõttu diskrimineerimine. Selliseid järeldusi tehti pärast uuringut, milles osales 6000 täiskasvanut.

Kuigi ka rassism ja seksism teevad inimesele kahtlemata haiget, polnud nende mõju niivõrd suur ja tõsine kui kehakaalu või -kuju kritiseerimine.

Teadlased jõudsid järeldusele, et kui kritiseeritakse midagi, mida inimesel on võimalik enda juures muuta, siis tegi see inimestele emotsionaalselt palju rohkem haiget. Taolist asja kogenud ütlesid, et nad on oma eluga vähem rahul, tunnevad end üksikult ja tajuvad, et neid võivad ohustada haigused.

Kuigi uuringus ei vaadeldud seda, miks mõjub muudetavate omaduste kritiseerimine hullemini, võib põhjus peituda selles, et inimene tajus, justkui talle heidetakse ette, et ta midagi oma keha heaks ei tee.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles