Neli harjumust, mis mõjuvad ainevahetusele halvasti

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toitlustusasutus peab andma teada, mida toit sisaldab.
Toitlustusasutus peab andma teada, mida toit sisaldab. Foto: SCANPIX

Ainevahetust ei mõjuta ainult see, mida sa sööd või kui sageli trenni teed. Igapäevased harjumused – ka need, mis esmapilgul ei pruugigi kehakaaluga seotud olla – võivad samuti ainevahetust mõjutada.

Järgnevalt on välja toodud neli harjumust, mis teevad ainevahetusele liiga, kirjutab Today.com.

Su toit pole piisavalt vürtsikas

Uuringud on näidanud, et kui lisada oma toidule tšillit, saab kõht kiiremini täis ja inimene sööb 30 protsenti vähem kui tavaliselt. Erinevates pipardes on kapsaitsiini, mis kiirendab ainevahetust ja suurendab söögiisu vähendavate hormoonide taset.

Sa istud palju

Pole mingi saladus, et istuv töö võib kehakaalule halvasti mõjuda. Aga on kindlaks tehtud, et ka aktiivse eluviisiga inimesed, kes istuvad päevas vähemalt kolm tundi, peavad rinda pistma ainevahetuse probleemidega. Kuna istudes ei pea lihased eriti vaeva nägema ega kaloreid põletama, siis ei tööta ka ainevahetus nii tõhusalt kui võiks.

Sa ei pese värskeid toiduaineid

Kas pesid ikka selle õuna ära, mida sa lõuna ajal sõid? 2012. aasta uuring tõestas, et keskkonnast tulenevad saasteained (nt pestitsiidid) on seotud ülekaalulisuse ja ainevahetusprobleemidega. Teadlased tegid kindlaks, et saasteained ladestuvad rasvkudedesse, kus need põhjustasid põletikke ja mõjutasid ainevahetust. Pea meeles, et värskeid köögi-, puu- ja juurvilju tuleks enne nende kasutamist alati pesta.

Sa unustad mõnikord käsi pesta

Louisiana State ülikooli teadlased on välja selgitanud, et levinud hingamisteedeviiruse (adenoviirus-36) ja ülekaalulisuse vahel on otsene seos, sest viirus muudab tüvirakud rasvarakkudeks. Selleks, et seda riski vähendada, tee seda, mida ema sulle alati õpetas: pese käsi. Üks teine uuring on tõestanud, et vaid 5 protsenti inimestest peseb käsi õigesti.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles