Milliseid asju tuleks günekoloogile kindlasti mainida?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõned faktid võivad sinus ebamugavust tekitada ja sa ei taha neid oma günekoloogile mainida. Aga mõtle sellele, et ilmselt pole ühtki asja, mida naistearst poleks veel kuulnud. Pealegi on mõned asjad, ka kõige piinlikumad, väga olulised, et oma seksuaaltervise eest hoolt kanda.

Women's Health Magazine pani kirja mõned asjad, millest tuleks kindlasti günekoloogile rääkida.

Kui mitu voodikaaslast on sul olnud

Günekoloogile tasuks kindlasti öelda, mitme inimesega sa oled vahekorras olnud. Ta ei mõista sind hukka ja meditsiinilisest vaatepunktist on see väga tähtis info. Mida avameelsem sa oma arstiga oled, seda kindlam võid olla, et sinu tervise eest hoolitsetakse.

Kas sa oled olnud kaitsmata vahekorras (kasvõi ühe korra)

Olid korra kaitsmata vahekorras, aga kuna sul on pärast seda kuupuhastus olnud ja sa pole täheldanud suguhaiguste sümptomeid, siis on kõik ju hästi? Mitte päris. Teatud suguhaigused, nt klamüüdia, ei pruugi mingeid sümptomeid tekitada ja mõned teised sugulisel teel levivad haigused võivad lausa aastaid end peita. Arstile tasuks sellest tingimata rääkida.

Kui sa pole võimeline orgasmi saama

Kui sa ei pöördu just seksuaalterapeudi poole, siis kes saab sind veel aidata, kui magamistoas on probleeme? Günekoloog teab, millist kehaosa sa magamistoas kasutad ja saab sind aidata.

Kui sa mõnikord veritsed pärast seksi

Kui tegemist on vaid ühe korraga pärast agressiivset vahekorda, siis pole tarvis kohe arsti juurde minna. Aga kui seda juhtub rohkem kui korra, peaksid sellest oma günekoloogile rääkima. Veritsemine pärast seksi võib viidata põletikule või liigsele kuivusele. Parem karta kui kahetseda, seega räägi sellest oma arstile.

Kui su kuupuhastus on ebaregulaarne

Isegi kui oled kindel, et pole rasedaks jäänud, võib ebaregulaarne kuupuhastus nii mõnelegi terviseprobleemile viidata. Jälgida tasuks ka seda, kui verevoolus on muutunud. Näiteks enne oli seda vähem või on värvus teistsugune, ka see võib mõnele tervisehädale viidata.

Kui seks teeb haiget

Ära karda seda günekoloogile rääkida, suure tõenäosusega saab ta sind aidata. Võib-olla on su emakas natuke kaldes või on su tupp liiga kuiv. Vaginaalne kuivus ei ole vaid vanemate naiste probleem, seda võib esineda ka noortel naistel ja selle põhjustajaks võivad olla rasestumisvastased vahendid.

Milliseid ravimeid sa võtad

Ravimite mainimine on mitmel põhjusel tähtis, see võib mõjutada rasestumisvastase vahendi valikut, rasedaks jäämise võimalust vms. Ka taimsed ravimid ja toidulisandid võivad teatud kõrvalmõjudega olla, seega maini oma günekoloogile kõiki ravimeid, mida tarbid.

Kui sind on seksuaalselt rünnatud

Kui otsid kedagi, kellega rääkida, muretsed suguhaiguste või oma tervise pärast, pöördu kindlasti günekoloogi poole, sest tema võib sind aidata. Paljud naised ei pruugi teada, et vägistamise või seksuaalse rünnaku puhul võib naistearst olla just parim isik, kelle poole pöörduda.

Kuidas sa suhtud rasedusse ja viljakusse

Kui tahaksid rasedaks jääda, maini seda kindlasti günekoloogile. Ta võib sulle kasulikke näpunäiteid ja meditsiinilisi nõuandeid jagada. Tavavisiidi puhul ei pruugi arst tulla selle peale, et sinuga rasedusest rääkida, seega võta see teema ise jutuks. Ka siis, kui sa ei mõtle hetkel rasestumise peale, tasuks viljakusest arstiga ikkagi rääkida. Arst oskab soovitada, milliseid muutusi oma elustiilis teha, et oma viljakust hoida. Arstide sõnul on nende ülesandeks hoolitseda, et naised, kes ei soovi rasestuda, ei jääks rasedaks ja et naised, kes soovivad rasestuda, jääksid lapseootele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles