Kuidas lapsele sandaale valida?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Öeldakse, et jalad on keha tugipunkt, kuid vähem teatakse, et jalad võivad muutuda veel täiskasvanueaski. Eriti suurt tähelepanu tuleb pöörata lastele sobilikke jalavarje valides.

Sobivat jalanõud valides tuleb arvestada nii lapse vanuse, jala kuju kui ka keskkonnaga, kus seda kandma hakatakse, kirjutab Hooaeg. Selleks, et lapse jalg areneks hästi ning tal kujuneks välja korralik rüht, peab jalanõu hästi jalga passima. Lapsed ei liigu üksnes kaugustesse, vaid armastavad ka turnida ja seetõttu on madala tallaga jalanõu ainuõige valik.

Millele tähelepanu pöörata?

Kaubamaja ostujuhi Gethe Reinvaldi sõnul tuleb sandaale valides võtta arvesse materjali, jalanõude suurust ja laiust, talla kuju, toestust ning ka painduvust. Liiga jäigad jalanõud ei lase hästi liikuda, kuid arenev jalg vajab just aktiivsust.

Tasub teada

  • Väikelaste jaoks, kes alles õpivad kõndima, on kõige olulisem tugi ja stabiilsus. Neile sobivad kummitallaga nahast jalatsid, millel on tugev toestus.
  • Väikelapse jala suurust tuleks mõõta iga 2–4 kuu tagant, veendumaks, et laps ei käi liiga väikese jalatsiga. Suurust valides tuleb jälgida sedagi, et eri kaubamärkidel võib sama suurus olla erinev. Liiga suured jalanõud teevad lapsel püstipüsimise ebakindlaks.
  • Lahtised sandaalid on head eelkõige üle 2-aastastele lastele, kes juba stabiilselt kõnnivad. Alles kõndima õppivale lapsele sobivad paremini kinnise ninaga sandaalid.
  • Jalats ei tohi olla kunagi liiga kitsas või lai ja loksuv. Kasutatud jalanõude puhul tuleb arvestada, et need on sisse vajunud juba teise lapse jala järgi.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles