Mida ütleb vööümbermõõt tervise kohta?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilmselt ei tule üllatusena see, et kehamassiindeks võib meie tervise kohta nii mõndagi paljastada. Nüüd on teadlased kindlaks teinud, et lisaks kehamassiindeksile tasuks jälgida ka üht teist olulist numbrit, nimelt vööümbermõõtu.

Uuringud on näidanud, et suur vööümbermõõt võib olla tervisele ohtlikum kui suur kehamassiindeks, kirjutab Women's Health Magazine.

Teadlased vaatlesid 650 000 inimese andmeid, mis koguti 11 eelnevalt tehtud uuringust. Selgus, et suurem vööümbermõõt on tugevalt seotud suurema suremusega. Nimelt naised, kelle vööümbermõõt oli vähemalt 95 sentimeetrit, surid 80 protsenti suurema tõenäosusega ajal, mil teadlased viisid läbi järeluuringut, kui naised, kelle vööümbermõõt oli vähem kui 70 sentimeetrit.

Veel selgitati välja, et vööümbermõõdu 5-sentimeetrine kasv suurendas naistel suremuse riski 9 protsendi võrra.

Miks on aga vööümbermõõt tähtsam (ja ohtlikum) kui kehamassiindeks? Kehamassiindeks ei näita seda, kuidas on rasv inimese kehas jaotunud, kuid suur vööümbermõõt võib aidata märgata, kui inimese ülakeha on ohtlikult rasvunud. Teadlaste sõnul on just rasvunud ülakeha seotud paljude haiguste tekkega.

Kehamassiindeks on küll oluline, kuid teadlaste kinnitusel tuleks hoolikamalt jälgida vööümbermõõtu, sest selle tõus võib tervisele kahjulikum olla.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles