Lugeja küsib: magasin öösel kauem kui tavaliselt, miks ma ikka väsinud olen?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Magasin täna öösel palju pikemalt kui tavaliselt, et end korralikult välja puhata. Vastupidiselt ootusele olen hoopis unisem ja väsinum kui tavaliselt. Kuidas see võimalik on?» tahab lugeja teada portaalis You Beauty.

Vastab kliiniline psühholoog doktor Michael J. Breus

Kui magasid möödunud ööl kauem kui tavaliselt, siis oled tõenäoliselt unine, sest magasid kauem kui oled muidu harjunud.

Kehale meeldib järjepidevus. Organism eelistab, et sa läheksid magama ja ärkaksid iga päev samal ajal. Kui oled harjunud igal ööl magama 8 tundi, kuid ühel ööl magad 9, läheb rütm sassi.

Keskmine unetsükkel on umbes 90 minuti pikkune, enamasti läbitakse öö jooksul viis terviklikku tsüklit (muidugi ei kehti see kõigi puhul). Kokku teeb see umbkaudu 7, 5 tundi und. Magades veel tund aega, ärkad tõenäoliselt keset sügava une tsüklit, kolmandas või neljandas unefaasis, ent see võib tekitada kurnatust ja jätta sind kogu päevaks oimetuks.

Une puhul ei võrdu kvantiteet alati kvaliteediga. Halva une korral võid küll pikalt magada, kuid keha ei saa ikkagi piisavalt puhkust.

Kõige lihtsam moodus, kuidas leida endale sobiv unegraafik, on magma minna õigel ajal, et saaksid kindlasti 7,5 tundi rahulikult magada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles