Instagrami leht häbistab saledaid naisi, kes poseerivad toiduga

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
You Did Not Eat That
You Did Not Eat That Foto: Kuvatõmmis/Instagram

Populaarsesse sotsiaalmeediakanalisse Instagram on loodud anonüümne lehekülg «You Did Not Eat That» (Sa ei söönud seda»), mis taaspostitab saledate naiste fotosid sellest, kuidas nad söövad rämpstoitu.

Mõnda aega tagasi tekitas furoori samalaadne Facebooki leht «Women Who Eat on Tubes» («Naised, kes söövad metroos»), kuhu kasutajad postitasid anonüümselt fotosid kogukatest naistest, kes ühistranspordis sõid. Ülekaaluliste naiste häbistamise eesmärgil loodud leht on ühiskonna tulise vastukaja tõttu kõik pildid eemaldanud, kuid leht ise on praegugi olemas. Tundub, et polegi oluline, mis rõivanumbrit keegi kannab, sest internetis häbistamise ohvriks võib langeda igaüks, kirjutab Daily Mail.

«You Did Not Eat That» leht loodi aprillis ja sel on juba üle 100 000 jälgija. Lehe looja on võtnud endale eesmärgiks pilgata saledaid inimesi (ka kuulsuseid), väites, et nad kõigest poseerivad toiduga ja tegelikult seda ei söö. Konto looja ütles anonüümselt antud intervjuus, et tal sai kõrini sellest, kuidas heas vormis inimesed kasutavad rämpstoitu piltidel rekvisiitidena, sest kohe on näha, et kõik on lavastatud. Oma lehega tahab ta neile selgeks teha, kui läbinähtav see on.

Kuigi lehe algataja peab oma tegu naljakaks ja heatahtlikuks, on vastukaja siiski väga kriitiline. Vastaste sõnul soosib selline tegevus toidu ja söömise häbimärgistamist.

Terapeut Rachel Morris on mures, et nimetatud pildid võivad anda aimu liarexiast, mis tähendab, et kõhnad inimesed tahavad avalikkuse ees tõestada, et söövad väga palju, ent üksi olles söövad äärmiselt vähe. Morrise sõnul võib liarexia olla üks toitumishäirete vorm, mis kerkib esile siis, kui inimene tunneb oma toitumise pärast häbi ja kartes teiste arvamuse pärast tunneb väljakutset midagi tõestada.

Kriitikast hoolimata väidab lehe autor, et tema ei taha naisi häbistada, vaid ootab, et nad oleksid ausamad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles