Miks saavad naised vähem palka kui mehed?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled töötav naine, siis tõenäoliselt tead, et mehed ja naised ei saa võrdselt palka. Näiteks USAs teenivad naised 77 senti iga meeste teenitud dollari kohta. Millest on taoline palgalõhe tingitud?

Stanfordi ülikoolis tehtud uuring näitas, et palgalõhe ei esine seetõttu, et ühiskond sooviks naisi diskrimineerida, vaid arvesse tuleb võtta valdkonda, milles inimene töötab ja tema ametikohta. Lisaks mängivad rolli ka haridus ja töökogemused, kirjutab Yahoo! Shine.

1. Töökohavalik

Ameerikas on kindlaks tehtud, et kõige paremini tasustatud valdkonnad on teadus, tehnoloogia, inseneriteadus ja matemaatika. Nende valdkondade naised teenivad koguni 33 protsenti rohkem kui teistes valdkondades töötavad naised. Valge Maja andmetel on eelpool nimetatud valdkondade töötajatest aga vaid 24 protsenti naised. Ameerikas on kindlaks tehtud seegi, et kaks kolmandikku miinimumpalka saavatest töötajatest on naissoost.

2. Töötunnid

See, kui palju aega sa oma tööle pühendad, mõjutab seda, kui palju sa vastu saad. Ajakiri Business Insider kirjutas, et mehed teevad nädalas keskmiselt 6 tundi rohkem tööd kui naised. Mehed töötavad tõenäolisemalt ka nädalavahetustel. See statistika pole eriti üllatav, kui arvestada, et suur hulk naisi töötab poole kohaga. Kui ärge arvake, et see on naiste enda valik: üks naine viiest on tunnistanud, et töötab osakoormusega, sest pole leidnud täiskoormusega tööd.

3. Haridus

USAs on kindlaks tehtud, et naised moodustavad suurema osa kõrgharitud elanikkonnast. 2012. aasta andmetel võib öelda, et bakalaureuseõppes oli 56,9 protsenti lõpetajatest naised, magistriõppes 59,6 protsenti ja doktoriõppes 51,1 protsenti. Naiste haridustaseme tõus on Ameerikas vähendanud palgalõhet peaaegu 7 protsenti.

4. Emadus

Palgalõhe kujunemises mängib olulist rolli ka see, et naisi peetakse peamisteks laste eest hoolitsejateks. Näiteks on kindlaks tehtud, et kui ema veedab iga päev lapsega keskmiselt 1 tunni ja 43 minutit, siis isade puhul piirdub koosveedetud aeg 1 tunniga.

5. Töötingimused

Mehed töötavad tõenäolisemalt kohtadel, mis nõuavad rohkem julgust ja võivad ohtlikumad olla (ehitus, rauatööd, pikamaasõidud rekkaga, tööstusmasinate parandus jne). Mehed töötavad tõenäolisemalt ka kohtades, mis on vähem populaarsed, näiteks väiksema asustusega paigad või lihtsalt ebamugavad töökohad (lärmakal ehitusplatsil töötamine, kui väljas on 25 plusskraadi). Taoliste ebapopulaarsete tööde tegemine võib aga palganumbrit tõsta. Ameerika näitel võib aga öelda, et need naised, kes töötavad näiteks ehitusvaldkonnas, ei jää palganumbri poolest meestele oluliselt alla.

6. Läbirääkimised

Kui tahad midagi, pead oskama seda küsida. Kui teemaks on palk, siis ei julge paljud naised kahjuks suuremat palka küsida. Mehed küsivad palgatõusu ja ametikõrgendust 85 protsenti suurema tõenäosusega kui naised. Isegi kui naised võtavad julguse kokku ja küsivad palgatõusu, jääb nende küsitav summa meeste omale alla, see tähendab, et naised on tagasihoidlikumad oma nõudmistes.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles