Vaimne trikk, mis aitab sul kiiresti uinuda

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Me kõik teame seda tunnet, kui sa lamad väsinult voodis, kuid ei suuda magama jääda. Sa vaatad iga natukese aja tagant kella, kui palju sul veel äratuskella helisemiseni aega on. Tegemist on nõiaringiga, sest stress äratas su vara üles ning ärevus vähestest unetundidest hoiab sind ka üleval.

Pole üllatav, et unetuse peamine põhjus on stress – nii hea kui ka halb - kirjutab Huffingtonpost.com. Stress tuleneb minevikust mõtlemisest või tuleviku pärast muretsemisest. Paljud unetuse all kannatavad inimesed kurdavad arstidele, et nende aju justkui ei lõpetaks töötamast – nad mõtlevad päevasündmustest, tegemata asjadest ja teistest aktuaalsetest teemadest. Magama jäämise asemel uitavad nende mõtted sihitult ringi. Kaob ära võime elada käesolevas hetkes, et hingamisele keskenduda, lõdvestuda ja uinuda.

Kliiniline psühholoogia on hakanud kasutama ärevus- ja depressioonihäirete ravimiseks ärksuse ehk sügava teadvustamise printsiipi, mis on levinud budismi meditatsioonis. Sellise seisundi saavutamine on väga suurel määral aidanud paljudel unehäirete vastu.

Kui me ei teadvusta praegust hetke, siis meie meeled kalduvad tavaliselt erisuunalistele mõtetele, mis ei lase meil ühele asjale keskenduda. Ärksus võib meil aidata elada olevikus ja saada lahti nendest harjumustest, mis takistab hea ööune saavutamist.

Uuemad ravid unetuse vastu hõlmavad endas meditatiivseid elemente. Teadvustamise meditatsiooni ajal mõistus on keskendunud ainult sellele tegevusele – hetkes olemisele, sisse- ja väljahingamisele või korduva mantra lausumisele – et saavutada lõdvestustunne. Ärksus suurendab meie teadlikkust käesolevast hetkest ning aitab mõistusel vältida kõrvalisi mõtteid.

Tööta ennast üles. Raske on olla sügava teadvustamise olekus kogu aeg. Kõige pealt peab proovima seda teha mõne sekundi vältel ning hiljem juba mõned minutid. See on raskem kui see tundub, seega tuleb alustada väikeste sammudega, et treenida oma «vaimset musklit». Käesolevale hetkele keskendumine aitab vältida mõtete uitamist enne magama jäämist ning toob kaasa hea une ja lõõgastustunde.

Muuda tavalised hetked ärksuse harjutusteks. Näiteks, kui sulle tehakse massaaži, siis katsu elada hetkes ja keskenduda ainult mõnutundele, mida see sulle pakub. Kui su mõte läheb jälle uitama ja sa hakkad mõtlema näiteks töökohustuste peale, siis märka seda ning teadlikult lülita ennast nendest mõtetest välja ja keskendu uuesti massaažile. Su mõtted võivad alguses mitmeid korda rändama minna, kuid sellest pole midagi. Tõeline oskus on panna tähele, et sa mõtled kõrvalistest asjadest ning ennast tagasi hetkeolukorda häälestada.

Proovi teadvustades süüa. Hea viis ärksuse harjutamiseks on teadvustatud söömine. Me sööme mitu korda päevas, kuid enamasti tegeleme samal ajal kõrvaliste asjadega – teistega rääkimisega, raamatu lugemisega, töötamisega või teleka vaatamisega. Teadvustatult söömine aitab ka kaalu langetada, sest tihti ei pane me lihtsalt tähele, kui palju me sööme, sest oleme häiritud muudest asjadest. Selle harjutamiseks istu koos toiduga laua taha ning märka selle värvi, tekstuuri, kuju ja lõhna. Lihtsalt vaata seda. Kui sa võtad esimese ampsu, siis keskendu sellele, mis maitset sa tunned. Iga tunde ja elamuse märkamine aitab sind hoida olevikus.

Harjuta, harjuta, harjuta. Ärksust saab harjutada peaaegu igas situatsioonis, nagu näiteks vaadates pilti seina peal ning mõeldes, mis värve sa näed. Aina rohkem harjutades tuleb võime seda kasutada keerulisemates ja stressi tekitavates olukordades. Mida rohkem sa harjutad, seda parem.

Eksperdid soovitavad igapäevaselt harjutada konkreetsele hetkele keskendumist ja sügava teadvustamise arendamist. Seda tehes saadavad sind terve päev säravamad hetked ning õhtul on sul võimalik häälestada ennast puhkamise lainele, mis võimaldab kiiresti ja kergelt uinuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles