Teaduslikult tõestatud nipid, kuidas teha paremaid otsuseid

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Igapäevaelus on tihti vaja vastu võtta keerulisi otsuseid ja millegi vahel valida. Teaduslike uuringute põhjal on olemas meetmed, mida saab harjutada, et rohkem õigeid otsuseid teha.

Psychology Today vahendab nippe, mis aitavad ratsionaalseid valikuid teha ning impulsiivseid otsuseid vältida:
 

Mõtle endast kui kõrvaline inimene
Kui sa kujutad ennast konkreetsest olukorrast eemale, siis on sul võimalik teha ratsionaalsemaid otsuseid. Hiljutine uuring näitab, et kolmanda inimese perspektiivis mõtlemine aitab suhteprobleeme paremini lahendada. Kui sa oled vahetult probleemi sees, siis on keeruline jääda objektiivseks. Arukate valikute tegemiseks peab oskama probleemi teiste inimeste vaatevinklist näha, erinevaid võimalikke stsenaariume kaaluda ja kompromisside peale mõelda.

Jää olevikku ja vähenda oma kahjumit
Sügava teadvustamise meditatsiooni ehk käesoleva hetke peale keskendumise harjutamine aitab võimalikult väheste kahjudega olukorda lahendada. Meditatsioon aitab võimalikult vähe muretseda mineviku ja tuleviku pärast, mis toob kaasa vähem negatiivseid emotsioone. See võimaldab mitte põdeda olukorra lahendamise peale minevate vältimatute kulude pärast.

Mõtle teises keeles
Kui sa mõtled mingi olukorra peale võõrkeeles, siis kaob ära emotsionaalne side probleemiga, mis sul emakeeles kindlasti välja lööks. Seega aitab see võtta otsuseid vastu objektiivsemalt ja ratsionaalselt mõelda.

Arenda oma emotsionaalset intelligentsust
Emotsionaalne intelligentsus on võime enda kui ka teiste tunnetest aru saada ning neid kontrollida. Uuringute põhjal aitab selle arendamine emotsioone otsuste tegemisest eemal hoida, mis võimaldab teha mõistlikumaid otsuseid. See kehtib nii negatiivsete tunnete, nagu stress ja ärevus, kui ka positiivsete tunnete, nagu rõõm ja elevus, kohta. Emotsionaalset intelligentsust on võimalik arendada samuti meditatsiooni harrastades ja teiste inimeste perspektiivis mõtlemisega.

Pööra tähelepanu oma keskkonnale
Uuringute järgi võimendab valgusküllases toas viibimine tunduvalt inimeste tundeid. Ere valgus suurendab inimeste esialgset emotsionaalset reaktsiooni erinevatele olukordadele ja inimestele. Seega tasub erinevaid valikuid teha pigem pimedamas ruumis.

Võta rohkem aega otsuse tegemiseks
Kõigest sekundi võrra hiljem valiku tegemine võib otsuse kvaliteeti muuta. Otsustamise edasilükkamine aitab ajul paremini informatsiooni analüüsida ning meeltesegadused kõrvaldada. Seega enne oluliste valikute tegemist tasub aeg maha võtta ja mitte kiirustada, et otsustaksid parima võimaliku variandi kasuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles