Kuidas hakkama saada, kui erilisi oskusi pole?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamasti räägitakse, et kui on soov olla edukas, peab avastama oma erilised oskused ja kõvasti vaeva nägema, et saada maru rikkaks ja õnnelikuks. 

See toimib suurepäraselt nende puhul, kes sündisid tõesti mõne erilise andega, kuid kõigil teistel tekitab see masendust, kirjutab Business Insider. Mis saab siis, kui annet pole?

Mis saab nendest, kes saavad mitme asjaga enam-vähem hästi hakkama?

Tegelikult on pea kõik sellised, kaasa arvatud paljud üliedukad superstaarid. Väga vähesed edukad inimesed on mingil alal kõige paremad. Enamasti tagab edu efektiivne segu asjaoludest, mis on olulised.

Bill Gates ei ole maailma parim programmeerija, ka pole ta parim kõneleja, müügimees, visionäär või raamatupidaja. Samas saab ta kõikide nende asjadega rahuldavalt hakkama ja ta on õppinud, kuidas oma oskusi kombineerides luua midagi väärtuslikku.

Will Smith ei ole enda sõnul maailma parim näitleja või laulja, kuid ta on need oskused ühendanud. Lisaks on tal võluv iseloom, kaval isiklik bränding ja raudne tööeetika. Kokku on see tervik, mis lahti lammutades poleks sugugi nii väärtuslik.

Edukaid eeskujusid jälgides on näha, et see oleks olnud väga suur viga, kui nad oleks keskendunud vaid ühe oskuse või ande viimistlemisele.

Isegi keskpäraseid oskusi ühendades võib luua kombinatsiooni, mis teeb isiksuse eriliseks

Oled ehk rahuldava tasemega tennisemängija. Sulle meeldib mängida, aga sinust ei saaks kunagi tippsportlast. Üksi võetult poleks sellest oskusest suurt kasu, kuid sul on võimalus sinna juurde lisada oma hea õpetamisoskus. Hiljem õpid selgeks, kuidas teha tennisemängu õpetusvideoid ja kuidas end internetis reklaamida. Su filmimisoskused ei pruugi olla kõige paremad ja sa ei pruugi olla väga osav turundaja, kuid ühendades need keskpärased oskused võid luua midagi ainulaadset. Nõnda saaksid üles ehitada oma online-äri, tehes midagi sellist, mis sulle tõeliselt meeldib, mis sest, et su individuaalsed oskused nendes valdkondades pole midagi erilist.

See toimib igal alal. Keskmine ärihuviline, kes õpib veidi seadusi, või kehakeelt, või programmeerimist, või disaini, või avalikku esinemist, saab ise luua omale eelise, kuidas teisi edestada. Lõpeks on ju osav ärinaine või ärimees see, kel on palju erinevaid oskusi, sealhulgas mõistab ta inimpsühholoogiat ja on tugeva enesedistsipliiniga.

On üsna tavapärane, et inimestel on individuaalseid oskusi, kuid nende oskuslik kombineerimine on juba haruldasem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles