Viis levinud põhjust, miks sa pidevalt nutad

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõik inimesed nutavad erinevatel põhjustel ja erinevates kogustes. Kuid üks asi on kindel: nutmine kuulub inimloomuse juurde. 

Mõne jaoks on pisarate tulekuks vaja suurt tragöödiat, teistel piisab ainult mõne kurva filmi vaatamisest. Inimestel on nutmine väga loomulik tegevus. Kuigi mõned loomad valavad samuti pisaraid, siis inimesed on ainukesed, kes nutavad emotsionaalsetel põhjustel.

Olemas on kolm liiki erinevaid pisaraid, vahendab The Huffington Post. Esiteks on pidevalt silmas olevad basaalpisarad, millel on kaitsefunktsioon. Reflekspisarad tulevad välja füüsilise ärrituse korral – näiteks sibulat hakkides. Emotsionaalsed pisarad on aga need, mis eristavad meid teistest imetajatest.

Mõnikord sa nutad tihemini kui tavaliselt ning sa ei tea põhjust. Viis põhjust, miks sa võid kogu aeg nutta:

1. Sa oled väsinud – Beebid ei ole ainsad, kes väsimuse pärast nutavad. Ka täiskasvanutel võivad unepuudusest esineda ootamatud nutuhood. Uuring näitas, et keskmiselt kõigest 4,5 tundi öösel magamine toob kaasa tuju halvenemise, ärrituvuse ja kurbustunde. Inimene peaks magama iga öö keskmiselt 7-8 tundi, et olla elujõuline ja õnnelik.

2. Sul on midagi silmas – Sibula lõikamine on hea näide reflekspisaratest, mis tekivad silmade kaitsemiseks ärrituse eest. Aju saadab ärrituse esinedes signaali, et pisaratega silmi kaitsta. Kuid peale sibula võivad seda refleksi põhjustada ka teised asjad – suits, tolm või isegi tugev tuul. Kiireim viis selliste pisarate vähendamiseks on ärritavate asjade vältimine. Näiteks tasub kanda väga tuulistel päevadel päikeseprille.

3. Sul on kaks X-kromosoomi – Naistel on bioloogiliselt suurem soodumus nutmiseks kui meestel. Meeste pisarakanalid on suuremad kui naistel, seega nende pisarad ei hakka nii kergelt mööda põski voolama nagu naistel. Lisaks kannatavad osad naised enne menstruatsiooni algust premenstruaalse sündroomi all, mis võib põhjustada peavalusid ja nutuhooge. Lisaks soodustab ka sotsiaalne keskkond naiste nutmist rohkem – endiselt on levinud arusaam, et nutmine näitab meste puhul nõrkust.

4. Sa oled stressis – Pidev ärrituvus ja tujukõikumised võivad samuti olla tiheda nutmise põhjuseks. Konfliktisituatsioonid toovad tihti esile pisarad ning see on märk inimsuhete stressist. Sellistes olukordades võib nutmine aidata probleemi lahendada, sest pinged maanduvad. Seega nutmisel on oluline tähtsus ka inimsuhetes – see võimaldab tundeid väljendada ning võib olla märk sellest, et inimene vajab teiste toetust ja abi oma emotsioonidega toime tulemiseks.

Kuid kas nutmine aitab stressi leevendada? Mõned inimesed tunnevad ennast peale nutmist paremini, teised aga mitte. See oleneb mitmetest asjaoludest: nutmist põhjustavast situatsioonist, võimalike pealtnägijate reaktsioonist ja vaimsest tervises olukorrast. Kuid otsest seost nutmise ja stressi vähenemise vahel ei ole seni leitud.

5. Sul on depressioon – Nutmise sagenemine võib olla märk depressioonist. Uuringute järgi ligi üheksa protsenti täiskasvanutest kannatab selle all. Pidev kurbustunne, isu või energia kaotus ja teised sümptomid võivad viidata depressioonile. Depressioon tavaliselt süveneb, kui sellega ei tegeleta. Kui sa kahtlustad, et sul võib olla depressioon, siis pöördu abi ja nõuannete saamiseks arsti poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles