Mida tasuks teada šampoonide kohta?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilusate juuste saladus peitub selles, kuidas sa oma juukseid hooldad. Kui ostad tavaliselt šampooni hinna järgi või haarad lihtsalt esimese, mis silma hakkab, siis peaksid järgmine kord poes olles juuksehooldusvahenditele ehk veidi rohkem tähelepanu pöörama. 

Good Housekeeping pani kirja naiste kõige sagedasemad küsimused seoses šampoonide ja juustepesuga. Küsimustele vastavad eksperdid.

Kui tihti tuleks juukseid šampooniga pesta?

Dermatoloogia abiprofessor Jeffrey J. Miller ütles, et juukseid võib šampooniga pesta kasvõi iga päev, kui sa just ei märka, et su juuksed on tavapärasest hapramaks muutunud. Kui märkad, et juustepiiril on palju «beebikarvu» ja juukseotsad murduvad kergesti ära, siis järelikult on pesemine, kuivatamine ja juuste stiliseerimine juuksed liiga kuivaks muutnud. 

Siin on mõned nõuanded juustepesu kohta: pese juukseid iga päev, kui su kiharad on rasused, kui elad saastunud õhuga või niiskes piirkonnas, kui töötad välitingimustes; pese üle päeva, kui sul on normaalsed või sega juuksed (nt kuivad otsad, kuid rasused juured); pese iga paari päeva tagant, kui su juuksed on pigem kuivad või kui elad maal või kuiva kliimaga kohas.

Kas on võimalik kasutada liiga palju šampooni?

Kui loputad juuksed pärast korralikult ära, siis ei ole vahet, kui vähe või palju šampooni sa kasutad. Tavaliselt piisab sendi suurusest kogusest, kuid silmas tasuks pidada ka juuste pikkust ning paksust. Vaht võib juukseid kuivatada, aga kuna see on juustel vaid lühiajaliselt, siis ei tasu muretseda.

Kui sooja või külma veega peaks juukseid pesema?

Soe vesi ajab šampooni mõnusasti vahtu ja aitab juukseid pärast hästi loputada. Väldi kuuma vee kasutamist, sest see võib juuksed nõrgaks muuta. Juustepesu lõpus võiks juukseid korraks külma veega loputada, sel viisil on kiharad säravamad.

Kas šampoonid aeguvad?

Enamike šampoonide säilivusaeg on 2-3 aastat. Kui šampoon on kauem lahtiselt seisnud, siis see ei tee juustele halba, kuid samas pole see enam nii tõhus kui enne. Kuidas aru saada, kas šampoon on veel kõlbulik? Tootearendaja Rick Abbott ütles, et seda on võimalik tuvastada tavaliselt šampooni värvuse ja lõhna järgi.

Kas kallid šampoonid, mida müüakse ilusalongides, on tõhusamad kui odavad?

Šampoon ei ole üks neist toodetest, mille puhul hind määrab kvaliteedi. See, milline šampoon sulle meeldib, sõltub su isiklikest eelistustest (pidades silmas lõhna ja tekstuuri) ja seda, kui hästi see su juustele mõjub. Tavapoodides müügil olevaid šampoone toodavad suurettevõtted, mis investeerivad suuri summasid uuringute tegemiseks ja uute tehnoloogiate väljatöötamiseks. Nad saavad pakkuda oma toodeid odavamate hindadega, sest nende tooteid valmistatakse massides. Ilusalongides müügil olevad šampoonid võivad aga kiharatele õrnemalt mõjuda ja nende koostisosad võivad olla kvaliteetsemad. Hinna asemel tuleks keskenduda sellele, et leida toode, mis sinu juustele kõige paremini sobib.

Kas palsami kasutamine on tõesti vajalik?

Palsam on oluline. Palsam viib lõpule selle, millega šampoon algust tegi. «Kõigi juuksed on kahjustatud, küsimus on ainult selles, mil määral,» selgitas teadlane Cheri McMaster, kes töötab Pantene heaks. «Kui kasutad oma juustele sobivat palsamit, siis püsivad juuksed kauem tervena ja hoiavad paremini,» ütles McMaster. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles