Kuus head põhjust, miks harrastada joogat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõned joogastiilid on intensiivsed ja jõulised, teised lõdvestavad ja meditatiivsed. Ükskõik, millise stiili valid, jooga on suurepärane võimalus oma keha venitada ja tugevdada ning fokusseerida ja lõdvestada oma meel.

Siin on mõned head põhjused, miks tasuks joogat proovida, kirjutab Alkeemia

1. Vähem stressi ja parem tuju

Mõned joogastiilid kasutavad kindlaid tehnikaid, et fokusseerida meel hingamisele, mis vaigistab meie pideva mõtete voo, toob leevendust stressile ja võimaldab sul end tunda mõnusalt ja lõdvestunult. Jooga harrastamine toob lisahapnikku ajule, mis aitab sul tunda end õnnelikuma ja rahulolevamana.

2. Lisaannus enesekindlust

Lisaks ülendavatele vaimsetele väärtustele võib jooga ja meditatsioon tuua sinu ellu lisaannuse enesekindlust. Vabastades pinged oma meeles, võid sa tunda end kindlalt ja hästi omaenese kehas. Ilma ärevuseta saad luua sisemise sideme iseendaga. Kõik see parandab taju, suurendab teadlikkust ja kaastunnet ning aitab parandada suhteid iseenda, teiste ja kogu maailmaga.

3. Väiksem vigastuste oht

Paljud spordialad on tavaliselt mitmete äkiliste liigutuste seeria, mis tähendab maksimaalset pingutust ja seetõttu on ka suurem risk vigastuste ja lihaspingete tekkimiseks. Tihti kaasneb pingelise harjutamisega lihasgruppide tasakaalutus, sest mõningaid lihased treenitakse liiga palju ja teisi liiga vähe. Jooga ühendab keha ja meele, annab sulle võimaluse oma keha paremini tunnetada ja tasakaalustada. Samuti on joogalikud liigutused enamasti rahulikud ja kontrollitud, võimaldades vigastuste vaba ja tervislikku liikumist.

4. Väiksem kehakaal

Ülekaaluslisus on tihti märk sellest, et sinu igapäevaelu teatud valdkonnad on tasakaalust väljas ning põhiline panustaja sinu kaalu tõusu on stress. Jooga harjutamine võimaldab sul tuua sügava lõdvestumise nii kehasse kui meelde, aidates vähendada stressi ja vabaneda kaalust loomulikul teel.

5. Parem hinagmine ja madalam vererõhk

Kui oled järjepidev joogaharrastaja, siis sinu kopsumaht suureneb sügava ja teadliku hinagmise tagajärjel. See võimaldab sul paremini sooritada ka aktiivseid spordialasid. Lisaks aeglustavad meditatsioon ja rahustavad joogaaasanad südamerütmi, mis omakorda alandab vererõhku ja seda seostatakse ka tugevama immuunsüsteemi ja väiksema kolesteroolitasemega.

6. Kaunis rüht

Joogat harrastades saavutad tervisliku kehakaalu, muutud paindlikumaks ja parandad oma lihaste toonust ja tugevust. Seetõttu paraneb ka sinu rüht. Sinu kõhu- ja seljalihased toetavad ja  tasakaalustavad kehahoidu ning sa saad seista väljasirutatult, ennetades murettekitavaid vigastusi ning valusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles