Huvitavaid fakte maitsmismeele kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimesel on viis meelt, milleks üheks on maitsmine. Maitsmisaisting tekib, kui suus olev aine reageerib keemiliselt keelel olevate maitsmispungade retseptoritega.

 Maitsmismeele ja maitsmispungade retseptorite  kohta vahendab põnevaid fakte healthmeup.com:

  • Punased täpid sinu keelel ei ole maitseretseptorid

Maitsmispungade retseptoreid ei ole näha. Nähtavad punased täpikesed sinu keelel on hoopis papillid ja iga selle pealmisel kihil on ligikaudu kuus maitseretseptorit.

  • Inimesel on viis maitseretseptorit

Sinu keelel on viis spetsiifilist maitsmisretseptori liiki. Maitseid saab klassifitseerida viieks põhimaitseks: magus, hapu, soolane, kibe ja umami. Umami tähendab jaapani keeles meeldivat soolast maitset.

  • Sinu maitsepungad ei paikne ainult sinu keelel

Enamik maitseretseptorid asuvad sinu keele peal, kuid mõned neist on ka suulaes ja kurgus.

  • Maitsepungad uuenevad pidevalt

Maitsepunga retseptoritel on lühike elutsükkel, mis kestab kümnest päevast kahe nädalani. Oma keele kõrvetamine võib samuti tappa maitsepungi, kuid need taastuvad kiiresti.

  • Suitsetamine mõjutab sinu maitsmismeelt

Suitsetamine võib tappa ja vähendada maitsepunga retseptoreid sinu suus. Ajapikku mõjutab see suurel määral sinu maitsmismeelt ning toit võib hakata tunduma maitsetu.

  • Mõned inimesed tunnevad maitseid palju intensiivsemalt

Osadel inimestel on palju rohkem maitseretseptoreid kui teistel. See tähendab, et nad tunnevad kõiki maitseid palju tugevamalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles