Lugeja küsib: mida teha, kui lapsel läheb autos kergesti süda pahaks?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Meie nelja-aastasel lapsel tekib kergesti iiveldus nii auto, laeva kui ka lennukiga sõites. Suvel tahame reisida, kuid päris hirm tuleb peale, kuidas see õnnestub. Kas nii väikesele võib ka reisitablette anda? Mis aitaks ja miks selline iiveldus üldse tekib?» tahab lugeja teada ajakirjas Pere ja Kodu. 

Vastab lastearst Reet Raukas

Sõiduiiveldus on merehaiguse kergem avaldumisvorm, mis on tingitud sisekõrva tasakaaluelundi ehk vestibulaaraparaadi ärritusseisundist, mida põhjustab suure amplituudiga kõikumine. Umbes 40 protsenti naistest ja 20 protsenti meestest on sünnipäraselt tundliku tasakaaluelundiga, mis tekitab eriti probleeme 3.-12. eluaastani ja edaspidi ka vanemas eas.

Sõiduiivelduse puhul ei ole vaja ravimeid kasutada, kuid võib proovida, kas need aitavad. Autos on parem sõita esiistmel, mitte kummardada pead alla ning mitte lugeda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles