Nõuandeid, kuidas teha kindlaks, et sööd puhtaid puu- ja juurvilju

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunad.
Õunad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kõik, mida igapäevaselt tarbime, mõjutab meie heaolu ja tervist. Tervis on aga meie kõige suurem varandus, sest ilma selleta pole ka täisväärtuslikku elu. Kati Heil kirjutab «Julged hoolida» lehel sellest, kuidas hoida nii enda kui pere tervist kõige paremas vormis läbi toidu ja igapäevaste olmekaupade tarbimise.

Keskkonnakaitse töörühm EWG avaldab igal aastal Ameerika tarbijatele poes kaupade ostmiseks mõeldud juhendi, milles tuuakse muu hulgas välja 12 puu- ja köögivilja, mis sisaldavad tõenäoliselt kõige rohkem taimemürke.

12 enim taimemürke sisaldavat puu- ja juurvilja:

  1. Õun
  2. Seller
  3. Kirsstomatid
  4. Kurk
  5. Viinamarjad
  6. Punane paprika
  7. Nektariinid
  8. Virsikud
  9. Kartul
  10. Spinat
  11. Maasikad
  12. Magus paprika

Parim oleks pestitsiide täielikult vältida, tarbida esmajoones kohalikku ja mahekaupa. Välismaiste puu- ja juurviljade puhul tuleks püüda minimeerida pestitsiide sattumist toitu.

  • Poest ostetud õunu ja pirne tuleks pärast pesemist koorida, sest taimekaitsevahendid tungivad puuviljadel ka koore sisse. Igal juhul tuleks välismaised puuviljad koorida pere nooremate jaoks. Oma koduaiast korjatud õunu koorima ei pea, aga pesta võiks ikkagi.
  • Lõigake kindlasti ära õunavarre ühenduskoht, sest just sinna koguneb kõige rohkem mürgiseid aineid.
  • 90 protsenti pestitsiididest koguneb puuvilja koore sisse. Pesemine vähendab ka bakteriaalse saastumise ohtu. Mõistlik on koorida ka virsikuid ja nektariine.
  • Ka tsitruselised vajavad pesemist, sest muidu kanname kemikaalid kätega koorelt viljalihale. Tsitruselised saab paremini puhtaks sooja veega. Parima tulemuse saate, kui loputate pärast tsitruseliste koorimist nii käsi kui vilju.
  • Jõuluhooajal ärge unustage pesemast ka mandariine – eriti neid, mis laste jõulupakkidesse lähevad.
  • Pange viinamarjad enne söömist kolmekümneks minutiks sooja vette. Soe vesi leotab marjade pinnale kleepunud jääkained lahti. Seejärel peske marjad voolava vee all puhtaks. Te võite marjad rootsude küljest lahti noppida, need sõelale asetada ja siis uuesti loputada. Kõige rohkem jääkaineid kipub kleepuma just rootsu ja marja ühinemiskohta.
  • Ära tuleks koorida ka paksukooreliste tsitruseliste õhuke koor, sest tsitruselisi on lubatud hallituse vastu välispidiselt säilitusainetega töödelda.
  • Sidrunivett tehes või sidrunit kuumale joogile lisades koorige vili enne ära. Loputage sidrun enne viilu lõikamist üle.
  • Ärge keetke apelsini- ega sidrunikoortest sukaadi. Ärge lisage apelsinikoort küpsetistele, sest just sinna koguneb kõige enam taimekaitsevahendite jääke.
  • Kirjanduse andmetel võib ainuüksi pesemine vähendada lehtköögivilja nitraatidesisaldust 10–15 protsenti.
  • Tomatitel eemaldage varre liitumiskoha juures olev kõvem südamik, mis sisaldab solaniini.
  • Kartulite puhul on oluline jälgida, et need ei oleks rohelise koorega.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles