Kuidas võib kehale mõjuda liigne soola tarbimine?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljuti teadusajakirjas The New England Journal of Medicine avaldatud uuringu tulemustest selgus, et iga aasta on hinnanguliselt 1,65 miljonit surma seotud soola liigtarbimisega. Ainuüksi USAs on umbes 10 protsenti südamega seotud surmajuhtumitest tingitud sellest, et inimesed on söönud liiga palju soola.

Soola tarbimine võib põhjustada paljusid terviseprobleeme, mis ei pruugi küll surmaga lõppeda, kuid mis tekitavad ebamugavustunnet. Toitumisekspert Kristin Kirkpatrick toob portaalis Daily Makeover välja kõige enam levinud probleemid, mis on tingitud soola söömisest.

Puhitustunne. Kui tarbid liiga palju soola, hakkab keha vedelikke kinni hoidma. See tekitab tunde, et oleksid justkui paistes, kuna su kehas on tavapärasest rohkem vedelikke.

Vererõhu kõikumine. «Liigne kogus vedelikku tõstab vererõhku,» ütles Kirkpatrick. 2011. aastal tehtud uuring kinnitas, et soola tarbimise ja vererõhu kõikumise vahel on otsene seos. Uuringu autorid ütlesid, et kui vähendada päevast soola tarbimist 4,6 grammi võrra, siis alaneb ka vererõhk. Teisiõnu: mida rohkem soola sa tarbid, seda kõrgem on su vererõhk.

Suureneb insuldi risk. Eelmises punktis mainitud uuring tõestas ka seda, et kõrgem vererõhk suurendab ka insuldi riski.

Tekib suurem isu soolase järgi. Aja jooksul harjuvad maitsmispungad soolase maitsega, mis tähendab, et sul tekib üha suurem isu soolase toidu järgi. Kirkpatrick selgitas, et kui inimesed tarbivad palju soola, siis peagi võivad nad täheldada, et neil on pidevalt isu üha soolasemate asjade järgi. 

Probleemid neerudega. Kõrgem vererõhk võib põhjustada ka probleeme neerudega, sest kõrge vererõhk kurnab veresooni, mis jõuavad neerudeni. 2013. aastal tehtud uuring näitas, et kroonilise neeruhaigusega inimeste neerud hakkasid paremini töötama, kui inimesed tarbisid vähem soola. 

Kognitiivsed võimed kannatavad. Suurenenud vererõhk võib põhjustada ka probleeme ajuga. Teadlased on kindlaks teinud, et kõrge soola sisaldusega menüü ja istuv eluviis on vanemas eas seotud kognitiivsete oskuste taandumisega.

Suureneb südamehaiguste risk. Suur soola tarbimine on otseselt seotud südamehaigustega. Eriti ettevaatlikud peaksid olema diabeedihaiged, sest nende puhul on soolaga liialdamisel südamehaiguste risk lausa kaks korda suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles