Suussulav šokolaaditort rohkete kirssidega

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suussulav šokolaaditort rohkete kirssidega.
Suussulav šokolaaditort rohkete kirssidega. Foto: promo

Sandra Vungi on taimetoitlane olnud üle seitsme aasta. 2009. aastal lõi ta populaarseks saanud taimsete retseptide lehekülje www.taimetoit.ee ning möödunud aastal ka inglisekeelse retseptilehe www.vegansandra.com. Lisaks korraldab ta kokakoolitusi ja mängib trumme death metal bändis Neoandertals. Äsja ilmus Sandra Vungi teine kokaraamat «Taimsed magustoidud. Lihtsast luksuslikuni», kust pärineb ka siinne retsept. Sandra sõnul on see ääretult külluslik ja rahuldustpakkuv šokolaaditort ilma ühegi loomse toiduaineta.

Suussulav šokolaaditort rohkete kirssidega 

Ausalt öeldes on väga raske läbi teksti anda edasi seda, kui võrratu see tort ikkagi on. Meie peres kadus see tundidega ja viimaste lõikude pärast käis kõva võitlus. Täiesti taevalik kooslus pehmest šokolaadikoogist, rohkest valgest kreemist, hunnikust kirssidest ja see kõik on veel üle valatud suure hulga šokolaadikreemiga. Tort ise meenutab mulle natuke ka kräsupea kooki, aga on veel paremgi.

PS! Enne selle tordi valmistamist hoia kookospiimapurki üleöö külmkapis ja leota india pähkleid mõned tunnid või üleöö.

24 cm läbimõõduga tort

Šokolaadikook:

·         250 g nisujahu

·         3 spl kakaopulbrit

·         2 tl küpsetuspulbrit

·         näpuotsaga soola

·         100 ml õli

·         120 g suhkrut

·         300 ml taimset piima

·         1 tl õunaäädikat

·         100 g tumedat taimset šokolaadi

·         + pärastiseks purk kompotikirsse (umbes 600-700 g)

Valge kreem:

·         100 g India pähkleid

·         400 g purk täisrasvast kookospiima

·         4 spl taimset maitsestamata jogurtit (või kasuta selle asemel natuke rohkem India pähkleid)

·         4 spl tuhksuhkrut

·         ½ tl vanillisuhkrut

 Šokolaadikreem:

·         200 g tumedat taimset šokolaadi

·         200 ml taimset piima (nt. soja- või kookospiim)

Koogi jaoks pane ahi 180 kraadi juurde eelkuumenema ja määri 24 sentimeetrine ümmargune koogivorm õliga. Sega jahu kakaopulbri, küpsetuspulbri ja natukese soolaga läbi. Teises kausis sega omavahel jõuliselt õli ja suhkur. Kolmandas kausis sega piim äädikaga ja lase pool minutit seista. Vala piima-äädika segu suhkru-õli segule ja sega korralikult läbi. Sulata veevannil šokolaad. Kui ahi on temperatuuri saavutanud, sega kuivained märja segu ja sulašokolaadiga läbi ja vala õliga määritud koogivormi. Küpseta 180 kraadi juures 30-35 minutit või kuni tikuga kooki torgates tuleb tikk puhtalt koogist välja. Jäta kook jahtuma. Samal ajal valmista valge kreem ja šokolaadikreem.

Valge kreemi jaoks leota india pähkleid mõned tunnid või üleöö (kui on kiire, keeda neid lihtsalt 15 minutit). Kurna ja püreeri ühtlaseks kreemiks. Võta külmikust kookospiima purk. Keera see tagurpidi, tee avajaga lahti ja vala pealt vedel osa ära. Kaabi lusikaga põhja jäänud paks kookoskreem india pähkli kreemiga samasse kaussi. Lisa jogurt ja suhkrud. Sega lusikaga kergelt läbi.

Šokolaadikreemi jaoks tee šokolaad tükkideks ja aseta kaussi. Aja piim keema ning vala šokolaaditükkidele. Sega, kuni šokolaad on sulanud ja tekib ühtlane kreem.

Nüüd võta jahtunud šokolaadikook. Lõika keskelt pooleks ja tõsta ülemine osa pealt ära (see on üsna pude ja hakkab purunema aga nii peabki). Pudista kogu ülemine koogiosa ühtlaseks puruks ja jaga kaheks. Sega pool šokolaadikoogi purust mõne supilusikatäie valge kreemiga läbi ja jäta kõrvale. Määri alumisele koogipoolikule mõni supilusikatäis šokolaadikreemi ja seejärel kogu ülejäänud valge kreem. Lisa umbes pool kompotikirssidest. Nüüd lisa valge kreemiga läbi segatud koogipuru. Seejärel lisa ülejäänud koogipuru ja kirsid. Lõpuks vala kogu tort šokolaadikreemiga üle. Enne lahtilõikamist lase kindlasti üleöö külmas seista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles