Naine proovis «hormoonihoroskoopi» ja väidab, et see muutis ta elu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naishormoone on alati peetud «ekstreemseks» ja «ettearvamatuks». Mis oleks, kui saaks hormoonide mõju enda hüvanguks kasutada? Üks naine proovis ja jäi tulemusega rahule.

The Telegraphi reporter Beverly Turner proovis kuu aega elada nn hormoonihoroskoobi järgi, mis lubab, et pelgalt menstruaaltsükli järgi võib ennustada, milliseks naise päev kujuneb, vahendab Jezebel.

Hormoonihoroskoobi lõi tervise- ja elustiiliajakirjanik Gabrielle Lichterman, kes uuris ligi 20 aastat, kuidas hormoonid käitumist mõjutavad. Kolme lapse ema Turner (40) prooviski kuu aega sättida oma tegevusi tsükli järgi ning avastas, et see tuli kasuks nii üldisele kehahooldusele, vaimsele heaolule kui suhetele. Näiteks läks ta töövestlusele siis, kui teadis, et on kõige enesekindlam ja tegi näole ennetavalt maski, et ei tekiks vistrikke.

Naiste tervise ekspert Alexis Paulson kommenteeris, et kuigi hormoonihoroskoopi ei saa üks-ühele võtta, on sel siiski tõepõhi all. Kindlasti ei tunne iga naine end täpselt nii nagu tsükli järgi võiks aimata, sest naised on väga erinevad. Lisaks ei puuduta see neid, kes saavad hormoonravi või tarbivad rasestumisvastaseid tablette.

Hormoonihoroskoop

ESIMENE NÄDAL: menstruatsiooni 1. päev kuni 7. päev

Östrogeeni tõus: esimese nädala möödudes võid tunda, et tahad olla liider. Näiteks võiksid tööl mõne juhirolli üle võtta, juhtida mõnd põnevat projekti või inimgruppi, kandideerida paremale kohale. Suurenenud östrogeenitase tõstab enesekindlust, teeb avatumaks ja otsusekindlamaks. Juhtimine ja otsustamine on sel perioodil lihtsam kui tavaliselt.

TEINE NÄDAL: 8. kuni 14. päev või ovulatsioonipäev

Östrogeeni ja testosterooni tase tõusevad tippu. Tõenäoliselt märkad, et sa oled tugevam ja vastupidavam. Tänu eelnimetatud hormoonidele on sul rohkem füüsilist energiat. Kuigi see on suurepärane, on sel üks väike konks – suurenenud optimism ja füüsiline jõud võivad tekitada tunde, et oled kõikvõimas, kuid selle ajendil hullunult trenni tegemine võib osutuda ohtlikuks, kui sa ei oska õigel ajal puhata. Võib juhtuda, et lähed maratoni jooksma või otsustad ühe korraga kuuri lõpuni ehitada ning pingutad üle. Energiasööstu tasub küll ära kasutada, aga ole ettevaatlik.

KOLMAS NÄDAL: alates päevast pärast ovulatsiooni, kestab 8 päeva

Tõuseb progesterooni tase, östrogeeni ja testosterooni tase vähenevad, siis östrogeeni tase tõuseb jälle. Kui teisel nädalal oli enesekindlus välimuse suhtes väga kõrge, siis kolmandal nädalal lööb see kõikuma ning välimus tekitab taas natuke suuremat muret. Olukorra teeb hullemaks ka see, et progesterooni tõus võib tekitada puhitusi ja kõhukinnisust, mistõttu võid tunda end tavapärasest raskemana. Paljudel naistel tekivad siis vistrikud. Ära lase sellel oma tuju rikkuda ja mõtle headele omadustele, mida enda juures hindad – näiteks ausust ja truudust. Arvukad uuringud on näidanud, et enda positiivsetele omadustele mõtlemine tõstab enesekindlust.

NELJAS NÄDAL: tsükli viimased kuus kuni neli päeva (28-päevalise tsükli puhul 23. kuni 28. päev)

Östrogeeni ja progesterooni järsk langus. Võid märgata, et sul pole erilist jututuju ja kaaslaste küsimustele vastad nii napilt kui võimalik. Östrogeeni langus muudab naise vaiksemaks ja sel ajal võid tunda, et sul pole nii suurt tahtmist suhelda kui tsükli esimeses pooles.

Pikemalt saad hormoonide mõju kohta lugeda veebilehelt hormonehoroscope.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles