Mis nähud ilmnevad antibeebipillide kuuri lõpetamisel?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Antibeebipillid on üks populaarsemaid rasestumisvastaseid vahendeid kogu maailmas. Ent leidub naisi, kellele beebipillid ei sobi ja seega tasuks teada, millised muutused võivad aset leida siis, kui lõpetad pillide võtmise.

Glamour.com uuris günekoloog dr Evelyn Minayalt, mis juhtub kehaga siis, kui naine lõpetab antibeebipillide võtmise. 

Dr Minaya selgitas, et kui naine hakkab võtma antibeebipille, siis mõistab aju, et keha saab tablettidest piisavalt hormoone (östrogeeni ja progesterooni) ega anna munasarjadele märku, et need ovulatsiooni tarbeks hormoone toodaks. Seeläbi aitavadki pillid rasedust vältida.

Kui naine lõpetab pillide võtmise, siis tasuks arvestada järgmiste asjadega:

  • Võib esineda vistrikke. «Kui hakkad antibeebipille võtma, siis tavaliselt muutub nahk paremaks ja väheneb vistrike esinemine. Aga tegemist on tabletiga, mida manustatakse iga päev ja kui sa lõpetad selle võtmise, siis kaob pillide toime maksimaalselt 24 tunni jooksul ja peagi võid märgata vistrikke,» sõnas dr Minaya.
  • Võid olla tavalisest tujukam. «Osal naistel aitavad antibeebipillid tujusid tasakaalustada. Meie hormoonide tase muutub iga kuu ja pillid mõjuvad väga hästi naistele, kes on hormoonide muutuste suhtes eriti tundlikud,» selgitas dr Minaya.
  • Suureneb voolus «päevade» ajal. Kui antibeebipillide võtmise ajal oli su verevoolus suhteliselt vähene, siis tõenäoliselt koged pärast pillide võtmise lõppu suuremat voolust. Dr Minaya sõnul aitavad pillid olulisel määral vähendada voolust ja menstruatsioonivalusid.
  • Sugutung ei pruugi suureneda. Paljud naised on väitnud, et antibeebipillide võtmine on vähendanud neil seksiisu, kuid dr Minaya sõnul on see vaid mõtlemises kinni. Tema patsientide hulgas on olnud vaid käputäis neid, kes on kurtnud, et pillid vähendavad seksiisu ja vaid ühe naise puhul suutsid nad kindlaks teha, et see vastas tõele. 
  • Sa pole kaitstud raseduse eest. See on ilmselt kõige olulisem asi, millega tuleks arvestada. Ära eelda, et pillides olnud hormoonid püsivad veel kaua su kehas. «Vahetult pärast pillide võtmise lõppu on kõige suurem risk rasestuda,» ütles dr Minaya. Kui oled raseduseks valmis, siis on see hea uudis, aga kui soovid emadust veel edasi lükata, siis tasuks leida teine moodus, kuidas rasedust vältida.

Tasub arvestada ka sellega, et iga naise keha on erinev ja miljonid naised võtavad beebipille seetõttu, et see mõjub nende tervisele positiivselt. Konsulteeri eelnevalt oma arstiga ja lase end läbi vaadata enne, kui otsustad, millist rasedusvastast vahendit hakkad kasutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles