Kuus nõuannet, kuidas kasvatada õnnelikke lapsi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suurbritannia lastekasvatamiseekpert Tanith Carey julgustab vanemaid rohkem oma lastega aega veetma ja nendega mängima. Naisteportaal Female First pani kirja Carey kuus nõuannet, kuidas võiksid vanemad oma lastega rohkem tegeleda, et lapsed oleksid õnnelikumad.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

1. Leidke mängimiseks aega: meil kõigil on päevas võrdselt tunde, seega tuleb õppida oma tunde meelistegevuste vahel võrdselt jagama. Oma laste jaoks aja leidmine ja nendega mängimine aitab teil omavahelist sidet tugevamaks luua. Kui saad iga päev vähemalt 10-15 minutit pühendada iga lapsega mängimisele, siis märkad muutusi laste käitumises.

2. Lase lastel otsustada: sa võid küll omalt poolt ettepanekuid teha, kuid lase lapsel ise otsustada, mida ta tahaks mängida. Kui lubad lapsel kasvõi natuke aega juhirollis olla, saab rahuldatud lapse võimuiha ja ta ei ürita ülejäänud ajal sinu üle kontrolli haarata. Ekspertide hinnangul aitab see ka jonnimist vähendada.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

3. Kiida oma last: kui soovid lapse käitumist muuta, kiida teda. Mida rohkem sa oma last kiidad, seda paremini ta käitub. Pidevalt kiitusi kuulvad lapsed käituvad paremini kui need lapsed, kelle vanemad neid pidevalt kritiseerivad. Ära ole oma kiitustega kitsi, kui laps teeb midagi hästi või käitub korralikult, kiida teda ja ütle talle, miks see sulle heameelt valmistab.

4. Kirjelda, mida laps hästi teeb: kui laps ei tea, miks teda kiidetakse, siis ei oska ta järgmisel korral samamoodi käituda. Seetõttu on oluline olla väga konkreetne nende asjade suhtes, mis lapsel hästi välja tulevad. Sa ei pea kasutama positiivseid kiidusõnu, piisab sellest, kui ütled: «Aitäh, et võtsid oma venna mängu».

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

5. Muuda kodutööd lõbusaks: mänguaeg võib ka kõige veidramates oludes väga lõbus olla. Kui teie kodu on parajasti segamini, muuda koristamine lõbusaks mänguks. Nooremad lapsed võivad mänguasju näiteks mõnda korvi koguda ja kujutada ette, et nad on ägedal osturetkel. Vanemate laste jaoks pane muusika mängima ning stopper tööle ja ütle, et koristamine käib aja peale.

6. Sööge koos: uuringud on näidanud, et kõige õnnelikumad ja edukamad lapsed tulevad nendest peredest, kes on harjunud koos laua taga sööma. Seega ürita õhtul normaalsel ajal töölt koju tulla ja istuge terve perega laua taga, rääkige oma päevast ja nautige õhtusööki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles