Kuidas austreid avada ja süüa?

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anti Lepik avab austrit.
Anti Lepik avab austrit. Foto: Peeter Langovits

Tallinki peakokk Anti Lepik õpetab, kuidas õigesti austreid avada.

Kasutage kaitsekindaid või käterätti. Hoidke austrikarpi käes või käteräti vahel, kumer osa allpool.

Foto: Jaanus Lensment

Suruge nuga küljelt keskpaigast kaane vahelt 1 cm jagu sisse, painutage pisut ja lõigake sulgurlihas võimalikult pealmise kaane lähedalt läbi.

Foto: Jaanus Lensment

Rebige vajadusel noaga kaasa aidates kaas pealt – selle külge ei peaks liha jääma. Libistage nuga austri alla ja lükake liha ettevaatlikult karbi küljest lahti.

Foto: Jaanus Lensment

Serveerige jääl.

Õrnalt soolaka meremaitsega austrit võib süüa niisama või piisakese peale pigistatud sidrunimahlaga – see on klassika. Samuti sobib värske austri peale sibulavinegrett, milleks tuleb veidike punase veini äädikat keema lasta, maha jahutada ja sellesse šalottsibulat hakkida.

Austreid võib ka gratineerida. Lihtsaim moodus on raputada sellele riivitud Parmesani juustu ja hoida ahjus grilli all, kuni juust on sulanud. Teine võimalus on segada hakitud fenkol ja sibul, kuumutada, lisada valget veini, kuumutada veel. Siis tulelt võtta, lisada hakitud spinat, Parmesani juust ja riivsai, panna segu austritele ja veidi aega ahjus küpsetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles