Juuste pesemine ilma šampoonita võib põhjustada juuste väljalangemist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Šampoonivaba liikumine on muutumas üha populaarsemaks. Foorumid ja sotsiaalmeedia on täis rõõmsaid lugusid, kus naised väidavad, et pesevad juukseid vaid veega ning on tulemusega väga rahul. Kuid dermatoloogid ja juuksehoolduseksperdid on veidike ettevaatlikumad.

Nimelt väidavad eksperdid, et ilma šampoonita juuste pesemine võib põhjustada juuste väljalangemist, kirjutab Genius Beauty.

Sel kuul on USA meedias ilmunud mitmeid artikleid juuste väljalangemisest. Osa artiklitest põhinevad teaduslikel faktidel, mille järgi võib šampooni vältimine põhjustada kiharate väljalangemist. 

Mis on šampoonivaba liikumine (No Poo Movement)?

Antud liikumise pooldajad on loobunud juuksehooldusvahendite (šampooni ja palsami) ostmisest ja eelistavad pead pesta looduslike vahenditega. Liikumises osalemiseks on mitmeid mooduseid:

  • mõned loobuvad šampoonist täielikult ja pesevad juukseid palja veega;
  • mõned loputavad oma kiharaid ürtidega ja kasutavad palsamit;
  • mõned kasutavad vaid kuivšampooni ja loputavad juukseid palja veega;
  • mõned valmistavad ise šampooni ja palsamit (kasutades erinevaid õlisid, soodat, äädikat jne).

Miks keelduvad mõned naised aga šampooni kasutamast? Põhjuseid on erinevaid. Näiteks tahetakse vältida sulfaate, mis ei mõju juustele ega nahale hästi. Või usutakse, et šampoon muudab juuksed raskemaks ja võib isegi muuta juuksed liialt rasuseks. Šampoon vähendab peanaha loomulikku rasu, mistõttu hakkab peanahk seda tootma liiga suures koguses. 

Miks on dermatoloogid selle liikumise vastu?

Juuksehoolduseksperdid ja dermatoloogid on arvamusel, et juuste puhtus on oluline juuste tervise jaoks. Rasusel peanahal võivad hakata levima erinevad seenhaigused, mis põhjustavad põletikku. Kui peanahka ei puhastada korralikult, võivad sel olla tõsised tagajärjed alates põletikust kuni juuste väljalangemiseni.

Teine asi, mis muudab nahaarste ja muid eksperte murelikuks, on see, kuivõrd tõhusad on kodus valmistatud šampoonid, mis sisaldavad soodat, õunaäädikat ja sidrunimahla. Spetsialistid on arvamusel, et sooda ja äädikas on juustele kahjulikumad kui poelettidel olevad šampoonid. Õunaäädikas ja sidrunimahl võivad kiharatele mõjuda halvemini kui sulfaadid (need on niivõrd happelised, et võivad muuta ja hävitada juuksevärvi). Söögisooda kuivatab peanahka ja juukseid, mistõttu muutuvad juuksed hapramaks, õhemaks ja on rohkem kahjustatud. Tulemuseks võib olla see, et juuksed tulevad lihtsalt peanaha küljest lahti.

Kui poešampoonid ei tekita sinus siiski usaldust, peaksid teadma, et poest on võimalik leida ka looduslähedasemaid juuksehooldusvahendeid. Tuleb vaid rohkem silte lugeda ja uurida, et leida üles õiged tooted.

Ideaalne šampoon ja ideaalne juuksehooldusrežiim

Milliseid šampoone tasuks poest otsida? Kui sa ei soovi, et šampoonis oleks sulfaate, otsi tooteid, millel on kiri «sulfaadivaba» («sulfate free»). Vältida tasuks tooteid, mis sisaldavad parabeene. Samuti tasuks jälgida, et šampoon ega palsam ei sisaldaks alkoholi, sest see muudab juuksed liiga kuivaks.

Selleks, et juuksed oleksid kaunid, ei ole oluline vaid toode, mida kasutad, aga ka see, kuidas sa juukseid pesed. Tervete ja paksude juuste heaks tasuks peanahale erilist tähelepanu pöörata. Peanahk peaks olema sinu jaoks sama oluline kui näonahk. Peanahka tuleb puhastada, masseerida, niisutada ja ravida.

Juuksehooldusvahendite puhul tasuks koostisosade seast otsida samu aineid, mis on näohooldusvahendites (retinool, peptiidid, looduslikud õlid, biotiin, vitamiinid jne). 

Kui sul kipuvad olema rasused juuksed, otsi tooteid, milles poleks eriti õlisid. Kui sul on kuivad juuksed, otsi šampoone, mis on kreemise, läbipaistmatu ja paksu konsistentsiga. Kui su peanahk ja juuksed on rasused, eelista läbipaistvaid ja geelise tekstuuriga tooteid. 

Eksperdid kiidavad muide heaks ka kuivšampooni kasutamise, ent siinkohal pole mõeldud kodus valmistatud kuivšampooni. Tuntud firmade kuivšampoonid on valmistatud usaldusväärse valemi järgi, aga kui miski paneb sind kahtlema, loe koostisosade nimekirja ja otsi sealt neid, mis on peanahale kasulikud. Kuivšampoone on nii kõõmastele, rasustele kui ka kuivadele juustele. Kuivšampooni valides tuleks silmas pidada oma juuksetüüpi. 

Veel üks oluline tähelepanek on see, et elustiil mõjutab oluliselt juukseid. Tervete ja ilusate juuste jaoks tuleb toituda õigesti ja hormoonid peavad olema tasakaalus. Kaitse juukseid päikese ja karmide ilmastikutingimuste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles