Kümme rasedusega seotud küsimust, mida naistel on sageli piinlik küsida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rasedusega kaasnevad mitmed imelikud, uued ja mõnikord piinlikkust tekitavad kõrvalmõjud. Aga ära muretse, sa pole ainus naine, kes tahaks arstilt küsida asju, mis võivad esialgu tunduda piinlikud. 

Emadele suunatud portaal Parenting.com konsulteeris naistearstidega, et välja selgitada, millised on levinud rasedusega seotud küsimused, mida naised ei julge sageli arstidelt küsida.

1. Kas sünnituse ajal võib esineda roojamist?

Naistearst dr Mary Rosser ütles, et naised peaksid mõistma, et sünnitus ei ole avalik esinemine. Seega ei tasu muretseda sellepärast, et sünnituse käigus võid näiteks kakada. Kui soolestikus on midagi, mis võib sealt välja tulla, siis sünnituse käigus pidevalt pressides võib see vabalt juhtuda. Pea meeles, et sünnitusel viibivad inimesed on seal selleks, et sind toetada ja aidata, sina keskendu sünnitamisele, ära muretse oma seedeelundkonna pärast.

2. Kas mu «alumine osa» venib välja?

Lühike vastus: ei. Tupp on loodud nii, et see veniks sünnituse tarbeks ja tõmbuks seejärel uuesti kokku. Kuid tupel on olemas lihasmälu. Dr Rosser soovitas naistel teha vaagnapõhjalihastele mõeldud harjutusi, et tupelihaseid tugevamaks muuta. Sünnitusjärgselt tasuks Kegeli harjutusi teha 4-5 korda päevas.

3. Kas ma olen liiga palju juurde võtnud?

See võib olla tundlik teema, mida paljud rasedad naised ei julge oma arstilt küsida. Ent dr Rosser ütles, et rasedusaegset kehakaalu tasub julgesti arstiga arutada, sest see on nii sinu kui lapse tervise jaoks oluline teema.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

4. Olen kuulnud, et pärast rasedust võib olla raskusi põie kontrollimisega. Vastab see tõele?

Naistearst dr Suzanne Gilberg-Lenz ütles, et pärast rasedust ja sünnitust võib naistel tõepoolest olla raskusi oma põie kontrollimisega. Mida lähemale jõuab sünnituse tähtaeg, seda raskem võib olla põit kontrollida. Ent kuue nädala kuni kolme kuu möödudes peaks see taas muutuma lihtsamaks. Arstid soovitavad ka põie kontrollimiseks teha vaagnapõhjalihaste harjutusi. 

5. Mees kardab raseduse ajal vahekorras olla, sest ta arvab, et võib lapsele liiga teha. Mida peaksin talle ütlema?

Dr Rosser sõnas, et paljud suhtes olevad inimesed pelgavad raseduse ajal seksida. Ent tasuks teada, et rasedusaegne seks ei tee emale ega lapsele liiga.

6. Miks teeb seks pärast sünnitust rohkem haiget?

Dr Gilberg-Lenz selgitas, et pärast sünnitust on keha justkui trauma läbinud ja vajab paranemiseks aega. Kui naine toidab last rinnaga, on ka tema hormoonide tase tavapärasest erinev, mis võib tekitada probleeme loomuliku libestiga. Lase oma kehal pärast sünnitust taastuda ja kasutage vahekorra ajal libestit. Kui paari kuu möödudes pole seks muutunud mugavamaks, konsulteeri oma arstiga.

7. Kas see on normaalne, kui raseduse ajal eritub tupest voolust?

Jah. Dr Gilberg-Lenz märkis, et raseda naise hormoonid on tasakaalust väljas. Pealegi suureneb raseduse ajal verevoolus vaagna piirkonnas. Mida edasi rasedus areneb, seda rohkem võid märgata, et tupest eritub voolust. Kui sellega kaasneb valu, põletav tunne, sügelus, ebameeldiv lõhn või kui voolus on väga vesine, konsulteeri kindlasti oma arstiga. 

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

8. Mul esineb raseduse ajal kõhugaase ja seedeprobleeme. Kas see on normaalne?

Raseduse ajal toimuvad muutused hormoonides, mis vähendavad seedeelundkonna tõhusust, lausus dr Gilberg-Lenz. Ebamugavustunne võib alguse saada hommikusest iiveldustundest ja puhitustundest. Kuni 85 protsenti naistest kogeb neid sümptomeid raseduse alguses. Hiljem võid kogeda ka kõrvetisi ja seedeprobleeme, ent see on täiesti normaalne.

9. Mida teha, et leevendada seedeprobleeme?

Dr Rosser soovitas kõhukinnisuse korral süüa palju kiudaineid, juur- ja puuvilju ning juua ohtralt vett. Kõrvetiste puhul tasuks süüa päeva jooksul tihemini, kuid väiksemaid koguseid. Väldi happelisi ja vürtsikaid toite. Kui seedeprobleemid jätkuvad, räägi oma arstiga.

10. Kas on võimalik, et ma ei saa aru, kui laps hakkab sündima?

Dr Rosser lausus, et paljud naised ei pruugi märgata seda, kui neil tulevad veed ära. See võib olla nõrk nirisemine või suur voolus. Mõned naised on arvanud, et nad on lihtsalt natukene pissinud. Kui sa pole kindel, kas see võib olla sünnituse algus, räägi oma arstiga. Aga kui tegemist on sünnitusele eelnevate kokkutõmmetega, siis seda pole üldiselt võimalik märkamata jätta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles